Dnes byla tropická hodnota, tedy nad 30 stupňů, naměřena celkově až na 31 stanicích. Během soboty padlo deset teplotních rekordů pro tento den a nejvyšší naměřená teplota byla naměřena na Litoměřicku.

Stalo se tak v Přerově a Doksanech, kde teploměr ukázal shodně 32,3 stupně Celsia. Ze zhruba 150 stanic, které fungují alespoň 30 let, padly dnes teplotní rekordy na deseti místech. Pro ČTK to řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Teplotní maximum pro dnešní den bylo nejvyšší právě v Přerově, naměřených 32,3 stupně překonalo rekord starý 137 let. 

V tropickém a vlhkém vzduchu se během odpoledních a večerních hodin tvořila četná bouřková oblačnost. Místy byly bouřky i velmi silné bouřky tj. doprovázené krupobitím a přívalovým deštěm o intenzitě až 50 mm.

Třeba v pražské Libuši napršelo podle ČHMÚ za půl hodiny 33 litrů vody na metr čtvereční. Teplé a vlhké východní proudění bude během neděle slábnout – teploty budou zůstávat do 27 °C, ale velmi silné bouřky se budou tvořit po celý den. A s bouřkami musíme počítat po celý příští týden.

Další tropické teploty naměříme až příští víkend

Během příštího pracovního týdne se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat kolem letní hranice tj. kolem 25 °C. Nárůst teploty vzduchu přinese až příští víkend – to se budou opět teploty šplhat až ke 30 °C. Letos jsme si museli na první tropický den počkat o něco déle než vloni – to bylo 30 °C zaznamenáno už 2. června, v roce 2012 dokonce už 27. dubna. Nicméně bouřková oblačnost se bude tvořit i nadále – zpočátku týdne očekáváme bouřky pouze ojediněle, od čtvrtka místy a příští víkend budou zřejmě opět silné – doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy.

Kde jsou aktuálně v Česku bouřky? Podívejte se na radar

V posledních letech přibývá tropických dnů i nocí

Tropických dnů v posledních letech přibývá – jejich rekordní počet jsme za letní období naměřili na stanici Doksany v roce 2018, tam jich bylo celkem 48. Rok 2018 byl extrém, ale statistiky dokazují, že v posledních 30 letech počet tropických dnů narůstá. Naposledy se léto bez tropů obešlo v roce 1940. Roste i počet tropických nocí tj. noc, kdy teplota vzduchu neklesne pod 20 °C.

Vloni jsme první tropickou noc naměřili 11. června, ale v roce 2012 jsme ji naměřili už 24. dubna. V srpnu v roce 2015 jsme dokonce tropickou noc naměřili i na Lysé hoře tj. v nadmořské výšce 1323 m. A nejvyšší minimální teplota vůbec na našem území byla naměřena 29.8. 1992 v Bystřici pod Hostýnem na 26,9 °C.

Fotogalerie
34 fotografií