Hladina rozvodněné Třebůvky v Lošticích na Šumpersku klesla dnes ráno na druhý povodňový stupeň. Stupeň ohrožení zde platil po celou noc, vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Třebůvka na druhý povodňový stupeň klesla dnes před 07:00, nyní se hladina pohybuje na 211 centimetrech. Ve 02:00 to bylo maximálních 230 centimetrů.

Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, v Olomouckém kraji ještě platí na Romži v Polkovicích. Hladiny toků v regionu po pondělních vydatných srážkách mají nyní setrvalou tendenci nebo postupně klesají. 

Na čtyřech místech v Olomouckém kraji platí i nadále také první povodňový stupeň, tedy bdělost. Kromě Oslavy v Dlouhé Loučce se to týká menších toků na Prostějovsku – jde o Blatu v Klopotovicích, Hloučelu u Plumlova a Brodečku v Otaslavicích.

Evakuovali 14 dětí z myslivecké chaty

Deště zaměstnaly i hasiče, na kontě mají celkem 95 událostí. Zhruba na 30 místech čerpali vodu, na 25 místech odstraňovali překážky či stromy, na desítce míst neustále monitorovali toky, sdělil dnes ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. V Moravičanech během nočních hodin hasiči zapojili do činnosti velkokapacitní čerpadla pro snížení nebezpečí rozlití vody v obci.

„Provedli jsme také evakuaci 14 dětí z myslivecké chaty. Děti byly předány rodičům, evakuace byla spíše z preventivních důvodů,“ uvedl mluvčí hasičů.

Video
Video se připravuje ...

V Česku opět hrozí povodně: Takhle zasahovali hasiči v červnu v Libereckém kraji. HZS Libereckého kraje

Laguna ohrožovala rodinné domy

Napjatou situaci řešili hasiči v noci také v Renotách u Uničova, kde laguna ohrožovala rodinné domy. Výstavba hrází tam nebyla dostatečná, voda v noci začala přetékat a na místo dorazilo několik jednotek a ze stanice v Olomouci kontejnerový nosič s pytli s pískem. Vodní koryto tam hasiči čistili za využití těžké techniky. Voda po několika hodinách poté začala zvolna opadat.

„V Uničově prakticky nepřetržitě místní dobrovolní hasiči přejíždějí z místa na místo a odčerpávají vodu na základě žádostí obyvatel,“ uvedl mluvčí hasičů. Zasahovali také v Pňovicích, kde čistili mosty, nebo v Lošticích, kde kontrolovali zatopená místa a komunikace a čistili je od naplavenin. Hasiči v tuto chvíli stále na některých místech na žádost obyvatel provádějí čerpání vody.

Hladiny řek na Vysočině klesají

Hladiny řek na Vysočině zvýšené po pondělním dešti v noci na dnešek klesaly. Z třetího na druhý povodňový stupeň se asi dvě hodiny po půlnoci dostala Svratka v Dalečíně. Druhý stupeň, pohotovost, platil dnes kolem 06:00 i na Svratce v Borovnici. První povodňový stupeň byl na 11 měřicích stanicích. Vyplývá to z údajů ČHMÚ.

V Dalečíně se hladina Svratky kvůli vydatnému dešti v pondělí zvýšila o víc než metr. Z 86 centimetrů od rána do večerních hodin se dostala až na 195 centimetrů. Do dnešních 06:00 klesla na 163 centimetrů.

Hasiči na Vysočině měli v pondělí kvůli počasí přes 50 výjezdů. Jak uvedli na svém webu, dnes zatím zasahovali jen v Budkově u Moravských Budějovic, kde odklízeli strom ze silnice. Na Vysočině dnes bude podle ČHMÚ skoro jasno až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi 21 až 24 stupni Celsia.

Orlice na 3. povodňovém stupni

Hladina řeky Orlice v Týništi nad Orlicí v noci na dnešek vystoupala nad třetí stupeň povodňové aktivity a dnes ráno se nad ním při setrvalém stavu stále držela. Druhý povodňový stupeň byl při vzestupu hladiny na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

V noci na dnešek v Královéhradeckém kraji nepršelo. „Průtoky v horních částech zasažených vodních toků jsou již na poklesu,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Hladiny by na většině toků měly dál klesat. „K vzestupu průtoku bude odpoledne vlivem postupu zvýšených průtoků docházet na Tiché Orlici,“ dodal Petr.

Video
Video se připravuje ...

Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky. Blesk TV

Fotogalerie
51 fotografií