V sobotu je situace nejsložitější na Frýdlantsku. Řeky Řasnice a Snědá vystoupaly brzy ráno na třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Ve Frýdlantu zasedá krizový štáb, informuje město na webu. „Město Frýdlant žádá obyvatele, aby si z centra města odvezli automobily,“ píše město. voda se vylila do polí, zatipola i sklepy.

V Libereckém kraji místy napršelo přes 100 milimetrů, tedy přes 100 litrů na metr čtvereční. „Nejvyšší srážkové úhrny byly naměřeny na stanici Bílý Potok-Smědava 119 mm, na stanici Hejnice 107 mm a v Bedřichově 99 mm. Během noci se tam vyskytovaly vydatné trvalé srážky s hodinovými srážkovými úhrny i přes 10 mm. Prší stále, ale srážkové úhrny mírně slábnou. Nicméně vydatné a trvalé srážky budou na severu a severovýchodě vypadávat až do nedělního poledne – do té doby může napršet další až 80 mm srážek. Vodní toky budou vzhledem ke srážkám a nasycení půdy vodou i nadále stoupat,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Na severu a východě Česka nebo v části Vysočiny bude podle výstrahy meteorologů totiž místy intenzivně pršet do nedělního rána, v oblasti Jeseníků a Beskyd až do pondělí.

„Od pátečního dopoledne do nedělního rána může ojediněle napršet až 60 mm srážek. V pátek večer déšť jen přechodně zeslábne. Na severozápadním návětří Jizerských hor, Krkonoš, Českomoravské vrchoviny, Jeseníků a Beskyd bude déšť velmi vydatný s úhrnem ojediněle kolem 80 mm,“ uvedli meteorologové.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

Voda zatopila třeba minizoo na Zámku Častolovice. „Podařilo se nám živel trochu zkrotit a ve Zvěřinci už nám voda opadá. Zvířátka vše přestála bez úhony. Nicméně prozatím necháme park i zvěřinec uzavřený,“ stojí na facebooku zámku.

Hazard vodáků: Muž bojuje o život

Ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku se v pátek odpoledne převrhl gumový člun s vodáky středního věku.

„Převrhli se na jezu u obchodního domu v centru obce,“ řekl Blesku Antonín Vrba z Velké. „Vypadali podle vybavení na zkušené kanoisty. Nebyli místní,“ dodal.

Muže, který zůstal pod hladinou delší dobu, přepravil v kritickém stavu vrtulník do nemocnice do Brna. Žena skončila v nemocnici v Hodoníně. Další dva vodáci z druhé kanoe vyvázli bez zranění. „Muže z převrženého člunu jsme půl hodiny oživovali. Podařilo se nám obnovit jeho srdeční činnost a zaintubovaného jsme jej přepravili v kritickém stavu na kliniku u svaté Anny do Brna,“ řekla Blesku záchranářka Michaela Bothová.

Ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku se v pátek odpoledne převrhly dva gumové čluny s vodáky středního věku.
Autor: Pro Blesk: Antonín Vrba

Mladá žena bykla pod vodou krátce. „Ošetřili jsme ji na místě, jevila známky krátkého tonutí,“ přiblížila záchranářka. Vodačku, která zůstala při vědomí, převezla sanitka do hodonínské nemocnice.

Velička v pátek odpoledne vystoupala na první povodňový stupeň. Za normálních okolností jde o říčku, která se dá přejít „suchou nohou“. Vodáci se tam prakticky nikdy nevyskytují.

Výstraha pro sever a východ Česka

Výstraha před velmi vydatným deštěm platí pro Liberecko a Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji, okolí Čáslavi ve Středočeském kraji, jihozápad Pardubického kraje, sever Vysočiny, části Olomouckého a Zlínského kraje a pro celý Moravskoslezský kraj. V posledních třech jmenovaných platí do odvolání také povodňová pohotovost. V dalších částech Libereckého, Středočeského, Pardubického, Olomouckého, Jihomoravského a Vysočiny a celém Královéhradeckém kraji platí výstraha před vydatným deštěm s nízkým stupněm nebezpečí. V těchto regionech zároveň platí povodňová bdělost, tedy dosažení nejnižšího stupně povodňové aktivity.

Hasiči staví z písku zábrany proti vodě ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.
Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Rozvodněné řeky

Hladina Cidliny v Jičíně se v pátek odpoledne stále držela nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity. Na prvním stupni byla dopoledne krátce také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku. 

Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji mělo místy vydatně pršet až do nedělního rána, a to hlavně na severozápadním návětří Krkonoš. Vodohospodáři proto očekávají u toků odvodňující tuto oblast vzestupy hladin řek s možností dosažení prvního, ojediněle druhého stupně SPA. Vodní toky mohou opět začít stoupat také na Rychnovsku, kam stéká voda z Orlických hor.

Pytlování na Vsetínsku

Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku klesla odpoledne na druhý povodňový stupeň označující pohotovost. Po poledni na ní krátce platil i třetí stupeň povodňové aktivity, který značí ohrožení. Druhý povodňový stupeň je na stejném toku také pod přehradou, na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku platí první stupeň - bdělost. 

V souvislosti s vytrvalými dešti evidují  hasiči v regionu nejvíc zásahů na Vsetínsku. O většinu se podle mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříkové zvládají postarat dobrovolné jednotky. „Na některých místech se voda vylila na silnice, dobrovolní hasiči chystají pytle s pískem. Kvůli podmáčení padají i stromy, řidiči by proto především při projíždění lesními úseky měli být opatrní,“ řekla odpoledne ČTK mluvčí.

Zatopené sklepy

Řeky v Moravskoslezském kraji stoupnou podle prognózy Povodí Odry většinou maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity. Třetího dosáhnou výjimečně. Zastavěná území by měla být ohrožena jen minimálně. Týká se to například třinecké části Hradiště a Petrovic u Karviné. ČTK to dnes řekla mluvčí státního podniku Šárka Vlčková. „Jde o lokality, kde bývají problémy při intenzivnějších srážkách pravidelně,“ řekla. Dodala, že lidská obydlí může voda ohrožovat i tam, kde se vyskytnou silnější bouřky.

Video
Video se připravuje ...

Povodně v Moravskoslzeském kraji Michal Charbulák

V případě Olše a jejích přítoků se očekává první stupeň na Olši v Českém Těšíně, Dětmarovicích a Věřňovicích. „Nelze vyloučit lokální ohrožení zástavby u menších vodních toků, zejména na Petrůvce v lokalitě Petrovice u Karviné a na Stonávce nad nádrží Těrlicko v osadě Hradiště, kde je očekáván až druhý stupeň. V případě bouřek mohou být i vyšší,“ pokračuje mluvčí a dodává: „V případě, že budou mít srážky bouřkový nebo přívalový charakter, lze pak očekávat vyšší kulminace a rychlé odezvy průtoků s dosažením i třetího stupně.“ 

Platí výstraha před extrémním stupněm nebezpečí

Deště však byly vydatné v celém Česku. Za posledních 24 hodin se srážky daly označit za extrémní na Královéhradecku v Rychnově nad Kněžnou – 115 mm (přívalové srážky byly spojeny s bouřkami a většina spadla během tří hodin).

Vysoké srážkové úhrny za 24 hodin ale hlásí i jiné kraje: v Libereckém kraji v Turnově spadlo 48 mm, v Holenici 49 mm, v Moravskoslezském kraji v Rýmařově 60 mm a Mošnově 52 mm, v Olomouckém kraji se nejvyšší srážkové úhrny zastavily na Šeráku – spadlo 49 mm, na Zlínsku ve Valašském Meziříčí 55 mm.

V sobotu, tj. 20. června, začíná astronomické léto, a to přesně ve 23 hodin a 43 minut, Slunce vstoupí do znamení Raka a nastane letní slunovrat, den bude nejdelší, noc nejkratší.

Začátek letošního léta bude nejchladnější za posledních 5 let – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat do 22 °C. Očekáváme hodně oblačnosti a na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Ubývání oblačnosti a ustávání srážek a výrazný nárůst teplot vzduchu přinese až nový pracovní týden – postupně se budou nejvyšší teploty zastavovat až na 30 °C.

Video
Video se připravuje ...

Dramatické záběry hasičů z povodní v Olomouckém kraji HZS Olomouckého kraje

Víkend proprší

Také o víkendu bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami – hodit se budou pláštěnky a deštníky. Pokud i před déšť vyrazíte do přírody, bude se hodit repelent proti klíšťatům – jejich aktivita je na nejvyšším riziku. V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Podobný scénář bude psát také neděle – bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Až večer bude postupně docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší teploty se zastaví jen na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Příští pracovní týden přinese nárůst teplot a jeho konec i tropy

Od pondělí očekáváme ubývání oblačnosti a ustávání srážek – v pondělí ještě bude převládat oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, od úterý bude převládat polojasno nebo skoro jasno a přeháňky nebo bouřky se budou vyskytovat pouze při přechodně zvětšené oblačnosti. V pondělí se odpolední teploty zastaví do 25 °C a od čtvrtka už budou stoupat mezi 26 až 31 °C.

Video
Video se připravuje ...

Dramatický víkend povodní a hasičských zásahů. Mluvčí hasičů pochválila spoluobčany. Blesk TV

Fotogalerie
115 fotografií