Srážkové úhrny se zastaví až na 60 mm

Zatímco během středečního odpoledne se budou místy vyskytovat přeháňky a ojediněle i bouřky, ve čtvrtek během dne očekáváme déšť na většině území a místy bouřky. Občasně to budou i srážky vydatné – kdy spadne 40 mm, v bouřkách to mohou být srážkové úhrny až na 60 mm. Podobný scénář bude psát i páteční den – pršet bude na většině území – místy musíme počítat s vydatným deštěm.

Sledujte příchod deště a bouřek na radaru Blesku

Bouřky by se měly vyskytovat už pouze ojediněle, ale i tak platí, že se srážkové úhrny mohou v maximech zastavit až mezi 40 a 60 mm. Vzhledem k vydatným srážkám může v místech s velkým nasycením půdy vodou docházet k vzestupům hladin řek.

První letní víkend proprší

Také první letní víkend proprší – v sobotu, tj. 20. června, startuje astronomické léto. Podle současných prognóz to ale vypadá, že vydatněji bude pršet zejména na Moravě a ve Slezsku, kde se bude stále ojediněle jednat o srážky vydatné. Ojediněle očekáváme i bouřky. Oblačnosti začne ubývat a srážky ustávat po víkendu. Také teploty půjdou nahoru – konec června přinese i tropické teploty, tj. 30 °C. Podobně bohaté červny na srážky přinesly naposledy roky 2009, 2010 a 2013.

Vydatný déšť pomohl půdnímu suchu

Díky na srážky bohatému červnu se výrazně zlepšila situace tzv. půdního sucha, a to zejména do hloubky 40 cm. Pouze na Ústecku je středně velká míra ohrožení půdního sucha. V hloubce 0-100 cm panuje půdní sucho na jihu Jihomoravského kraje. Během víkendu se ale bude situace opět zlepšovat.  

Fotogalerie
55 fotografií