Na pondělním přechodu studené fronty očekáváme bouřky pouze ojediněle v odpoledních a večerních hodinách - na Moravě a ve Slezsku. Bouřky budou doprovázené zesílením větru o rychlosti kolem 60 km/h. Další přechod, tentokrát výraznější studené fronty, očekáváme ještě v pátek – na ní se budou bouřky vyskytovat silné a ojediněle budou i silné, tj. doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy.

Kde prší a kde jsou bouřky? Sledujte radar Blesku

Nejvyšší odpolední teploty se v pondělí zastaví do 25 °C, na Moravě a ve Slezsku budou kulminovat až na 30 °C.

V úterý se nejvyšší odpolední teploty zastaví jen mezi 17 až 21 °C. Od středy pozvolna odpolední maxima porostou – ve středu to bude do 23 °C, ve čtvrtek už naměříme i letní hodnotu tj. 25 °C a v pátek před přechodem studené fronty budou kulminovat až na 29 °C. O víkendu se opět citelně ochladí a nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat pod letní hranicí tj. 25 °C.

Studené středeční ráno

Nejchladnější ráno očekáváme ve středu – kvůli kombinaci malé oblačnosti a chladného severozápadního proudění budou nejnižší ranní teploty klesat k 9 až 5 °C, v horských oblastech, zejména v mrazivých kotlinách, i pod bod mrazu.

Teploty pod bodem mrazu na horách nejsou v Česku ani v červenci nic výjimečného. Vůbec nejnižší červencovou teplotu jsme naměřili 20. července roku 1996, tehdy na Horské Kvildě rtuť teploměru klesala jen k -6,9 °C. Teploty pod bodem mrazu jsme skloňovali dokonce i během prázdninových měsíců v posledních dvou letech, které patřily vůbec k těm nejteplejším v historii měření. V roce 2018 klesla teplota na šumavské Kvildě hned 1. července k -2,6 °C, v roce 2019 jsme mráz skloňovali 15. srpna také na Kvildě. Chladné ráno přinesl i 26. srpen 2015 a opět na Šumavu, kde teplota na Kvildě klesala k -5,6 °C.

Fotogalerie
22 fotografií