Hasiči řešili v úterý večer v souvislosti s bouřkami 570 událostí. Nejvíce zasaženým krajem byla Vysočina, následoval Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, Zlínský kraj a Olomoucký kraj, uvedli hasiči na twitteru.

Hasiči řešili především popadané stromy na komunikacích, domech a právě i elektrickém vedení a na několika objektech v Olomouckém kraji i utržené střechy.

Sledujte příchod dalších bouřek na radaru Blesk

Kvůli silné bouřce byly v Česku bez proudu desítky tisíc domácností. Bouřka v úterý večer přerušila v síti firmy E.ON dodávky elektřiny pro 70 000 domácností. Velkou část z nich energetici večer sice odstranili, 23 000 domácností, hlavně ve Zlínském kraji, bylo ve středu ráno ale stále bez proudu. Na jižní Moravě bylo před polednem bez elektřiny nadále 3000 domácností, většinou na Hodonínsku.

Podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové nejhorší situace byla právě na Zlínsku a Uherskohradišťsku.

Nebeská podívaná

U Uherského Hradiště přitom zachytil příchod bouřky fotograf Richard Klofáč. „Jde o fotografii mohutného shelfcloudu, který přinesl na Uherskohradišťsko prudkou bouři včera po 20. hodině, vyvracel stromy a způsobil spoustu výpadků elektřiny,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Stejný úkaz nad Kyjovem vyfotil i fotograf Marek Svoboda. „Krásná supercela se udělala při příchodu bouřky nad Kyjov,“ napsal k tomu.

Silný vítr a přívalový déšť zasáhly především Moravu a hasiči a energetici pracují na odklízení škod od večerních hodin. Potíže byly i v dopravě, problém zůstává na železniční trati z Brna do Žďáru nad Sázavou mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou.

Na Uherskohradišťsku v Hluku od blesku chytlo pole a v Hradčovicích hořel transformátor. Bouřky v Olomouckém kraji v noci zasáhly především Hranice a okolí na Přerovsku.

Na Vysočině po úterní bouřce zůstalo poškozené trakční vedení na trati mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou. Opravy by měly podle Českých drah skončit kolem 14:00, rychlíky v uvedeném úseku nyní nabírají až půlhodinové zpoždění a regionální vlaky nahrazují autobusy.

Tropický den za námi, přes 30°C až ve čtvrtek

Česko v úterý zažilo supertropický den, místy teploměry hlásily i přes 35 stupňů Celsia a další dny to nebude o moc jiné. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích u Prahy, a to 35,6 stupně Celsia. Ve středočeské stanici Mrzky vystoupala teplota na 35,3 stupně Celsia a v Praze-Komořanech na 35 stupňů Celsia. Následovaly Dyjákovice na jižní Moravě s 34,9 stupně Celsia.

S večerními a nočními bouřkami se však Česko opět o něco ochladilo. Na středu meteorologové hlásí teploty až 28 stupňů Celsia, půjde však o nejchladnější den v týdnu. Pak teploty zase porostou. 

Úterý bylo do jisté míry extrémní, takové teplo už v následujících dnech nebude. To však neznamená, že by nám byla zima. Středu podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) doprovodí teploty mezi 24 a 28 stupni Celsia, nejchladněji bude v Karlovarském kraji.

Ve čtvrtek se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 25 a 29 stupni Celsia a v pátek mezi 26 a 30 stupni Celsia. Pro všechny zmíněné dny platí výstraha před bouřkami, které mohou být ojediněle silné. Tato výstraha je platná pro celé území vyjma Pardubického kraje.

Úterní tropický den v Česku jsme sledovali online:

Tropy a bouřky v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
14:01
28. 7. 2020

I hafanům je hic. Za parádním osvěžením nyní míří lidé k řece Odře. Než se jez v Ostravě-Zábřehu obsypal zchvácenými lidmi odpoledne po návratu z práce, zavítal k němu Eduard Cios (30) se svými psy. V tu chvíli měl splav jen sám pro sebe! „Teď v těch horkých dnech je to paráda si sem zajít dopoledne, kdy tu zatím nikdo není,“ řekl nadšeně.

13:58
28. 7. 2020

Vedro v Brně. Teplota na sluníčku v centru Brna překročila po poledni třicítku. Řada Brňanů se sluní v lehátkách na centrálním náměstí Svobody, kolem je k dispozici řada zahrádek s občerstvením. V obležení jsou pochopitelně stánky s točenou zmrzlinou. „Oproti včerejšku je zájem mnohem větší, bude parádní tržba,“ libovala si dívka v jednom ze stánků.

13:35
28. 7. 2020

Večer se v jihovýchodní polovině ČR ojediněle vyskytnou silné bouřky s nárazy větru až 90 km/h, kroupami a přívalovým deštěm. Uvedli to meteorologové.

13:17
28. 7. 2020

V souvislosti s extrémně vysokými teplotami hrozí riziko dehydratace. Je tak třeba dodržovat pravidla pitného režimu.

Základní denní potřeba tekutin se v běžných podmínkách bez nadměrné tělesné aktivity pohybuje kolem 1500–2000 ml, při horku, sportu, vyčerpání nebo průjmu potřeba tekutin samozřejmě stoupá. Navýšení příjmu tekutin je individuální, musí pokrýt veškeré ztráty, které jsou potřebné k zotavení.

Napít se až při pocitu žízně, to už je pozdě. Pít se musí daleko dříve, než pocit žízně nastane. Tekutiny by se měly pít v menším množství po celý den. Stalo se dobrým zvykem nosit si nápoje s sebou, pokud není možnost delší dobu se napít.

„Lidé mladší a středního věku nemají problém vypít dostatečné množství tekutin, u seniorů se může vytrácet potřeba pít. V takovém případě musí být sklenice s nápojem stále na očích, popřípadě může potřebu napití připomínat budík,“ radí odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie Mgr. Lucie Růžičková.

13:03
28. 7. 2020

Teplota na meteostanici v pražském Klementinu překročila po jedenácté hodině třicítku, ve 12:30 už teploměr dosahoval ke 32 stupňům. 

13:01
28. 7. 2020

Lidé se vyrazili ochladit i do pražských Žlutých lázní.

12:59
28. 7. 2020

Aquapark na terase

Horký den si užívá i maminka tří dětí Tatjana Antonová (36) z Liberce. „Konečně začalo svítit i v Liberci, kde je většinu roku pod mrakem, nebo se chodí do kopce v dešti. Máme nedaleko Lesní koupaliště, ale tam je druhá půlka Liberce, která není s tou první půlkou u přehrady. Naštěstí máme terasu, tak jsme si tady s dětmi udělali menší aquapark a užíváme si léto,“ pochvaluje si Tatjana.

12:54
28. 7. 2020

Čtenář Blesku Honza se hlásí ze severu Česka od německých hranic. „Vedro u rybníka poblíž Moldavy je snesitelné, trochu mraky a mírně i fouká,“ napsal nám.

12:45
28. 7. 2020

S ohledem na aktuální tropické teploty podstupuje v zoologické zahradě v Brně řada zvířat příjemné ochlazování v podobě sprchování.

„Mezi naše hlavní zájemce o tento relax patří lama alpaka, tapír nebo jelen sibiřský. Další zvířata vyhledávají stín a chládek ve vnitřních ubikacích,“ prozradil mluvčí zařízení Michal Vaňáč. Mezi „šťastlivce“, kteří si užívají osvěžující koupel v bazéncích pod širým nebem, patří lední medvědice Cora, samice medvěda kamčatského Kamčatka nebo vlci arktičtí.

12:40
28. 7. 2020

Na Hracholuskách je pohoda. Dnešní vedro se nejlépe snáší u vody. Té si v kempu Keramika u Hracholuské přehrady užívaly kamarádky Klára Mašková, Jaroslava Urbanová a Nikola Bednářová. „Je to tu super, půjčíte si labuť, dojedete doprostřed přehrady a tam se v klidu opalujete, máte soukromí, prostě paráda,“ shodly se Klára s Jaroslavou. Nikolu zas nadchl paddleboard. „Krásně se z něj dostanete do vody. Ta je příjemně osvěžující, hlavně v tomhle horku. Kolem poledne už tady bylo ve stínu 33 stupňů,“ řekla Nikola. 

12:27
28. 7. 2020

ČHMÚ varuje v dlouhodobém horizontu před nebezpečím vzniku požárů. Výstrahu vydali meteorologové také před vysokými teplotami – ta platí do dnešní 20. hodiny. Pro jihovýchodní část republiky platí také výstraha před bouřkami.

 
12:13
28. 7. 2020

Jak přežít vedro a jak si ochladit byt? 

Tropické teploty dnešního dne mohou přinést velká zdravotní rizika. Pozor si dejte na konzumaci alkoholu i cestování s dětmi a domácími mazlíčky. A co ochladí rozpálený byt? Praktické rady pro tropické dny najdete zde!

12:05
28. 7. 2020

Na koupališti v jihočeské Blatné je pořádně rušno i přes úterní poledne. "Voda ledová, vzduch 30 stupňů. Narváno a chodí další a další lidé," hlásí čtenářka Blesku Tereza. Ceny přívětivé - 100 korun za celodenní vstup pro dospělého (50 Kč na 4 hodiny), 80 Kč platí studenti či děti, v nabídce je i možnost rodinného vstupného 2+1 či 2+2 (nebo 3). A v občerstvení 20 Kč za párek v rohlíku či 120 Kč za smažený sýr s hranolkami.

11:54
28. 7. 2020

I přes vyšší letní teploty lidé nesundávají roušky čas od času ani v tramvaji během přesunu pražskou MHD, ačkoli jsou roušky povinné již pouze v metru.

 

"Pocitově v hlavním městě takové teplo není v momentě, kdy se sluníčko schová za občasné mraky. Jakmile se vyjasní, je to samozřejmě znát. A v povrchové dopravě je k nevydržení. Ačkoli jedu novou tramvají, klimatizace v ní zapnutá není. Takže je na padnutí," hlásí při cestě po Praze redaktorka Blesk Zpráv. 

11:42
28. 7. 2020

Zatímco v Česku leze rtuť na teploměru stále výš a padala doporučení, aby si Češi užívali letošní dovolenou v ČR, někteří politici přesto vyrazili do zahraničí. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se pochlubil fotkou z portugalské Albufeiry.

11:27
28. 7. 2020

Odborníci varují: Ze zakrytého kočárku se stává pec

Zakrýváte kočárek plenkou, aby na miminko nepralo sluníčko? Pak pozor! V těchto parných dnech se jeho vnitřek během chvíle proměňuje v pekelně horké hnízdečko. Už i v otevřeném kočárku je podle testu Blesku obyčejně o 2°C stupně tepleji. Když ho navíc zakryjeme a tím vlastně utěsníme, teplota začíná narůstat. I obyčejná plena ji v kočárku zvedla o 5 °C. Čtěte více ZDE

11:14
28. 7. 2020

Záchranáři o vedru: Jezte meloun!

Desítky výjezdů mají v uplynulých horkých dnech kvůli kolapsům lidí jihomoravští záchranáři. Dnešek má být vůbec nejteplejším dnem v dosavadním létě. „Nejohroženější skupinou jsou senioři a chronicky nemocní lidé. Vysoké teploty jim mohou způsobit infarkt či zástavu oběhu. Hodně ohroženy jsou i děti,“ upozornila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

 

Záchranáři apelují na dostatečný přísun tekutin. „U dospělých mluvíme o vodě či minerálkách, děti by měly pít vodu a na škodu není zvýšený přísun ovoce, ideální je například meloun,“ zdůraznila Bothová.

11:01
28. 7. 2020

Nenechávejte děti v rozpálených automobilech

Pardubičtí hasiči varují, aby lidé nenechávali děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech. Vysoké teploty také znamenají zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým při nesprávném užívání karmy. „Při jejím použití je nezbytné mít zajištěnu důkladnou výměnu vzduchu v místnosti – např. otvorem ve dveřích,“ uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. Tamní hasiči se v souvislosti s očekávaným horkem rovněž obávají zvýšeného rizika požárů, zejména v přírodním prostředí.

28. 7. 2020

Zatímco dnešek se čeká pořádně parný a i v průběhu týdne budou teploty vysoké, ochlazení nás během první poloviny srpna nemine. „Čekají nás dva přechody studených front. Před jejich přechodem sem ale bude proudit teplý vzduch,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Střídat tak budeme pláštěnky s plavkami. A jak to vypadá do konce prázdnin? Z dlouhodobého výhledu počasí se zdá, že se letní teploty v srpnu udrží. V závěru měsíce se budou pohybovat okolo 24 stupňů.

10:30
28. 7. 2020

Teplé počasí vyzývá ke koupání. Hygienici kontrolovali kvalitu vody v přehradě Harcov v Liberci, která patří v Libereckém kraji k oblíbeným místům k rekreaci. Po nedělní bouřce byla voda v přehradě během pondělí zakalená. Zatímco ještě v sobotu bylo vidět zhruba do dvou metrů, včera byla viditelnost jen kolem 80 centimetrů. Pokud je viditelnost pod jeden metr, signalizuje to buď nějaké organické znečištění formou zákalu nebo se pomnožují sinice nebo řasy, uvedla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová.

 

Liberecká přehrada je přírodním koupalištěm, které nemá provozovatele, proto kvalitu vody sleduje Krajská hygienická stanice v Liberci. Hygienici odebírali vzorky vody u pláže a u hráze, její kvalitu ukážou až výsledky rozborů z akreditované laboratoře. "Budou zhruba do tří dnů," doplnila Loosová. Hygienici také zjišťují například PH vody a teplotu, která dosahovala 21 stupňů Celsia.

10:24
28. 7. 2020

Pražští záchranáři kvůli hlášeným tropickým teplotám služby neposilují, na případné kolapsy způsobené horkem, kterých dle zkušeností z předchozích let mohou být jednotky, jsou ale připravení, řekla Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

10:16
28. 7. 2020

V Praze platí ode dneška až do odvolání nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, tedy v lese a do vzdálenosti 50 metrů od jeho okraje, v lesoparcích, zahradách a na dalších místech. 

10:06
28. 7. 2020

V pražském Klementinu přesáhla teplota kolem půl desáté 25 stupňů Celsia. Nejteplejší 28. červenec od začátku měření na této stanici naměřili v roce 2013, to teplota stoupla až na 37,6 stupně Celsia.

 
09:57
28. 7. 2020

Pozor i při kempování i při parkování v přírodě

Hasiči prosí, aby se lidé v těchto dnech vyhnuli manipulaci s vysoce hořlavými kapalinami (benzin, nafta, barvy). „Při vysokých teplotách se více odpařují a tím pádem roste i riziko, že dojde ke vznícení a výbuchu jejich hořlavých výparů,“ vysvětluje mluvčí hasičů Studená. 

 

Zvýšenou opatrnost by měli mít i kuřáci. Kromě nebezpečí, které může vzniknout zahozením nedopalku, varují hasiči i před ponecháváním plynového zapalovače na otevřeném slunci. To samé se vztahuje na baťůžkáře, kteří vyrazí kempovat – neměli by zapalovat oheň a ponechávat propanbutanový vařič na slunci. 

 

„Požár může způsobit i rozžhavený výfuk (katalyzátor) automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin. Proto pozor na parkování v přírodě. A pozor – vysoké teploty také znamenají zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým při nesprávném užívání karmy. Při jejím použití je nezbytné mít zajištěnu důkladnou výměnu vzduchu v místnosti – např. otvorem ve dveřích,“  pokračuje mluvčí hasičů s tím, že seno a suchá tráva se může i samovznítit. 

 
09:45
28. 7. 2020

Meteorologové společně s hasiči varují před zvýšeným rizikem požárů. „Od začátku července došlo k 1145 požárům. Ty si vyžádaly pět lidských životů a 97 osob se při nich zranilo. V přírodním prostředí zatím hasiči evidují 232 požárů. Je to méně než ve stejném období loňského roku, za což mohou vydatné deště, ale při vysokých teplotách se situace může změnit ze dne na den,“ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená v tiskové zprávě. 

 
09:33
28. 7. 2020

Supertropy následně vystřídají bouřky. „Ty mohou být s nárazy větru 70 až 90 km/h, lokálně i s kroupami a přívalovými srážkami,“ varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

09:30
28. 7. 2020

Dobrý den, v Česku nás čekají dnes tropy. Největší pařáky zasáhnou Roudnicko, Pardubicko, Hanou, kde naměříme i přes 35 stupňů. Na Ostravsku u polských hranic může být výjimečně i 37. Před vedrem můžete naopak utéci do hor, kde bude příjemných 23 stupňů. Jinak bude převážně polojasno, místy přeháňky.

Fotogalerie
63 fotografií