Díky oblasti vysokého tlaku vzduchu nás čeká převážně slunečný víkend, jen po ránu musíme počítat s ojedinělými mlhami nebo nízkou oblačností. Od pondělí se ale do Česka vrátí teplé jihozápadní proudění, takže začátek astronomického podzimu bude ve znamení letních teplot.

V pátek už bude počasí v Česku plně pod vlivem tlakové výše, která bude přinášet jasno až skoro jasno. Noční teploty budou klesat k 7 až 3 °C, ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slunečný víkend se studenými rány

A slunečný charakter počasí vydrží také o víkendu. I nadále ale budou dny startovat studenými rány. V sobotu bude jasno až skoro jasno. Noční teploty budou klesat k 7 až 3 °C, místy se budou tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C, na západě až na 23 °C. Vát bude jen slabý jihovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V neděli bude polojasno. Noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, ojediněle zahrozí přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Začátek podzimu bude nejteplejší za 11 let

Astronomický podzim letos startuje v úterý 22. září v 15 hodin a 30 min a jeho začátek přinese nejvyšší teploty za posledních 11 let a slunečnou oblohu.

Od pondělí do středy očekáváme jasno až polojasno, jen po ránu ojedinělé mlhy nebo nízkou oblačnost. Noční teploty budou nejčastěji v intervalu 14 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty budou stoupat na 20 až 27 °C. Od čtvrtka bude přibývat oblačnosti a ojediněle musíme počítat s přeháňkami. Výrazný pokles teplot vzduchu přinese zřejmě až víkend.

 

Sledujete zodiakální světlo?

V období kolem podzimní rovnodennosti můžeme pozorovat před začátkem ranního soumraku, tzv. zodiakální světlo. Zodiakální světlo vzniká odrazem slunečního světla od částic prachu nacházejících se ve sluneční soustavě známých jako kosmický prach.

Jeví se jako bělavý sloup nakloněný vůči vodorovné rovině ve směru ekliptiky. U nás je zodiakální světlo nejlépe pozorovatelné z Vysočiny nebo z horských oblastí, kde je málo umělého osvětlení i prachových částic v ovzduší.

Fotogalerie
36 fotografií