V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C, na východě až ke 20 °C. Foukat bude mírný, na východě území čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti do 55 km/h.

Teplota vzduchu bude nižší než teplota vody

Na výrazné ochlazení vždy teplota vody reaguje daleko pomaleji v porovnání s teplotou vzduchu. Takže teplota vody se v přírodních nádržích bude pohybovat nejčastěji mezi 17 až 20 °C, zatímco teplota vzduchu v maximech do 13 °C.

Na srážky bude z prodlouženého víkendu nejbohatší sobota – bude zataženo s deštěm, na vrcholcích hor očekáváme i déšť se sněhem. Noční teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr o rychlosti v nárazech až kolem 50 km/h.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V neděli bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty klesnou na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví mezi 8 až 12 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr o rychlosti v nárazech kolem 50 km/h.

V pondělí na sv. Václava bude opět převládat velká oblačnost - zataženo až oblačno, na většině území musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami, na horách to bude opět i déšť se sněhem. Noční teploty klesnou hodně nízko – jen na 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. A naši pocitovou teplotu bude opět snižovat čerstvý jihozápadní vítr.

Přijde Václav, kamna připrav

Teploty půjdou na přelomu září a října nahoru jen pozvolna – do středy to bude v odpoledních maximech teplota nejčastěji mezi 12 až 16 °C, konec týdne přinese nejčastěji 15 až 20 °C.

Ranní minima se budou držet pod desítkou – nejčastěji v intervalu 9 až 4 °C. Ještě v úterý musíme počítat s velkou oblačností a deštěm na většině území, od středy bude oblačnosti ubývat a srážky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Po ránu se budou tvořit místy mlhy nebo nízká oblačnost.

V Alpách by do neděle mohl napadnout až metr sněhu

Výrazné ochlazení a místy i vydatné srážky očekáváme nejen u nás ale v celé Evropě střední, západní a severozápadní. Poměrně vydatně sněžit by mělo také v Alpách a to od nadmořské výšky 1000 m nad mořem.

Některé modely vypočítávají, že do nedělního večera na vrcholcích Alp napadne až metr těžkého a mokrého sněhu. Vzhledem k prvnímu kroku do zimy a těžkému a mokrému sněhu se očekávají komplikace v dopravě a řidiči by neměli podcenit zimní výbavu.

Fotogalerie
62 fotografií