ČEZ, který je největším distributorem elektřiny, odpoledne evidoval ještě desítku poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo podle mluvčí firmy Soni Holingerové kolem 1000 odběratelů, zejména v okresech Jeseník a Olomouc. Večer zbývalo připojit 400 odběratelů, předpoklad je dnes ve večerních hodinách, řekla ČTK mluvčí.

Distributor E.ON, který působí především na jihu Čech a Moravy, evidoval poruchy v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině. Situace byla nejhorší v okolí Břeclavi, Blanska a Slušovic. Na Vysočině postihl výpadek hlavně Třebíčsko. „Po celodenním úsilí se našim pracovníkům povedlo obnovit dodávky na celém území,“ sdělil ČTK krátce před 20:00 mluvčí Roman Šperňák.

Jaké je počasí nad Českem nyní? Podívejte se na radar Blesku

Bez dodávek elektrické energie bylo ráno zhruba 5700 zákazníků firmy E.ON. „V Jihomoravském kraji se jednalo o víc než 1000 domácností kolem Břeclavi a dalších 1400 odběrných míst kolem Blanska,“ upřesnil Šperňák. Ve Zlínském kraji jsou problémy zejména v okolí Slušovic, kde má E.ON kolem 1300 domácností bez dodávek elektřiny. Na Vysočině je bez proudu přibližně tisícovka odběratelů, hlavně v okolí Třebíče. I zde se dodávky elektřiny opět obnovily.

Silný vítr působil energetikům problémy od sobotního odpoledne. Kolem 20:00 vlivem silného větru a následných pádů větví i celých stromů do vedení bylo v celém Česku odříznuto od elektřiny přibližně 12 000 odběratelů. Přes noc se sice technikům podařilo dodávky částečně obnovit, na jiných místech se situace kvůli nepříznivému počasí naopak zhoršila.

Stovky výjezdů hasičů

Práci přidělal vítr také hasičům. V Jihomoravském kraji měli od půlnoci z pátku na sobotu do dnešní ranní osmé hodiny 120 výjezdů v souvislosti s počasím. Ve 112 řešili popadané stromy a v osmi uvolněné střešní krytiny. Nejvíce případů bylo na Blanensku, řekl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš. V Brně se při pádu stromu na kočárek zranilo dítě a žena. 

V Moravskoslezském kraji profesionální a dobrovolní hasiči ve spojitosti s počasím měli 350 zásahů a i přes zklidnění situace pracovali i během noci. Vítr nejčastěji lámal stromy, ale hasiči museli provizorně opravovat i střechy. Řekl to mluvčí hasičů Petr Kůdela.

 

Dnes po 08:00 hasiči zasahovali už jen u pěti událostí souvisejících se silným větrem. „Očekávám, že během nedělního dopoledne budou zbylé události vyřešeny,“ uvedl Kůdela.

Nejvíce práce měli hasiči na Frýdecko-Místecku, kteří měli 110 výjezdů, nejméně 23 jich hlásili hasiči z Karvinska. „Pády stromů si dosud nevyžádaly žádná zranění osob, ani vyšší škody. Hasiči vedle toho několikrát vyjeli k provizorním opravám střešních krytin, hlavně těch plechových, a odklízení poškozených drátů elektrického vedení,“ doplnil Kůdela.

Výstraha meteorologů skončila dnes v 08:00. Na Vysočině už v sobotu v podvečer naměřily přístroje nárazy větru okolo 90 kilometrů v hodině.

Fotogalerie
11 fotografií