I přes to, že sezónní předpovědi počasí musíme brát hodně s rezervou, jejich první nástřely zimního počasí se shodují na tom, že nás čeká další teplotně nadprůměrná zima, téměř beze sněhu. Kvůli nadprůměrným teplotám bude většina srážek padat v dešti, a to včetně horských oblastí.

Říjnové počasí bude na draka

Na severní polokouli bylo letošní meteorologické léto nejteplejší v dějinách měření, dokonce předčilo i léto 2016. Září ještě rozšířilo počet tropických dnů v Česku v tomto roce na 37. Podle výhledu počasí na říjen to vypadá, že přinese hodně proměnlivé, pravé podzimní počasí - občas déšť, jen přechodně polojasno a po ránu mlhy. Také teploty budou jako na houpačce. Dny babího léta budou pouze ojedinělé.

Období od 1.–10. 10.

Převážně oblačno, občas déšť nebo přeháňky, zpočátku období ojediněle i bouřka. Jen přechodně polojasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty v první polovině období 11 až 4 °C. Denní teploty 13 až 18 °C, zpočátku období přechodně až kolem 20 °C.

Období od 11.–20. 10.

Převážně oblačno, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 9 až 3 °C. Denní teploty zpočátku období 13 až 18 °C, postupně 10 až 14 °C.

Období od 21.–31. 10.

Většinou polojasno, jen ojediněle se srážkami. Ke konci období přibývání oblačnosti a srážek, na vrcholcích hor i smíšených. Po ránu mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Ranní teploty 5 až -1 °C. Denní teploty 7 až 13 °C, přechodně až 15 °C.

Zima beze sněhu?

Výstupy sezónních modelů (americké služby NOAA a Institut Iri Kolumbijské univerzity) se shodují na tom, že ve střední Evropě máme před sebou teplotně nadprůměrnou zimu. Srážkově by měla být ale průměrná, nebo dokonce nadprůměrná. Jejich výstupy jsou téměř shodné s těmi loňskými – počasí by mělo psát podobný scénář. Tedy zimu chudou na mrazivé teploty i sníh.

Sníh si o Vánocích užijeme jen na horách.
Autor: Blesk:David Malik

Vzhledem k vysokým teplotám bude zřejmě nouze o sníh také v horských oblastech. Nejen loňská zima byla v Česku chudá na sníh, v posledních letech máme zim skoro beze sněhu za sebou relativně dost, tj. 1989/90, 1991/92, 1993/94, 1997/98, 2002/03, 2011/12.

Fotogalerie
71 fotografií