Na výrazné ochlazování se musíme připravit během nedělního odpoledne. Ochlazovat se bude od severu, kde se už večer bude teplota pohybovat jen na nule. Pondělní ráno už bude opět mrazivé na celém území Česka – s teplotami jen mezi -1 až –5 °C.

Nejchladnější noci přinese úterý a středa – to v ranních minimech bude teplota klesat jen k -4 až -10 °C, ještě chladněji bude v mrazivých kotlinách. Mírný nárůst teplot přinese čtvrtek s teplotami do -6 °C a pátek s minimy do -4 °C.

Jarní počasí v Česku
Autor: ČTK/Peřina Luděk

Na konci března 2013 napadlo až 30 cm sněhu

Letošní březen jako by se snažil dohnat zimní počasí. Až 23. března byla naměřena vůbec nejnižší zimní teplota – na Šumavě bylo až -22,1 °C a máme před sebou druhý vpád studeného vzduchu, který přinese sněhové vločky i do nížin.

V posledních letech přinesl březen vydatné sněžení v roce 2013 – na konci března leželo v nížinách na Moravě a ve Slezsku až 30 cm sněhu, v roce 2006 napadl uprostřed března sníh na celém území Česka a jeho odtávání přineslo velké jarní povodně. Sněhové kalamity se nevyhýbají ani dubnu – například v roce 1980 napadlo ve Středočeském kraji 35 cm sněhu ještě 23. dubna.

Výměna zimních pneumatik na letní

S výměnou zimních pneumatik na letní tak ještě v příštím týdnu nepospíchejte. Bez ranních mrazů v nížinách bude až druhý dubnový týden. To půjdou teploty nahoru nejen v noci, ale i v odpoledních maximech, kdy opět naměříme až 15 °C.

Velikonoce proprší

Numerické modely dnes také vypočítávají první nástřely počasí na Velikonoce a zatím to vypadá na odpolední teploty až kolem 15 °C, zároveň ale také na velkou oblačnost a četné srážky. Předpovědi se budou upřesňovat.

Fotogalerie
40 fotografií