Kvůli avizovanému sněžení vyrazil ve čtvrtek večer na D1 ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). „Na většině území již intenzivně sněží. Preventivně jsem si proto ještě dal noční D1, sjezd Humpolec a navštívil jsem Středisko správy a údržby dálnic Bernartice,“ psal na twitteru. 

Podle něj bylo Česko na sníh dobře připraveno, technika i lidé byli v plné pohotovosti. „Máme nastartováno celkem 180 sypačů a připraveno 600 pracovníků,“ řekl Havlíček.

Na Železné Rudě napadlo 15 cm sněhu, Chebsku až 8 cm, Karlovarsku 7 cm, Jihočeském kraji 9 cm, Vysočina 6 cm, Jihomoravský a Zlínský kraj do 5 cm. Na Moravě a ve Slezsku fouká čerstvý vítr – dopravu tak komplikuje tvorba sněhových jazyků. Během dne očekáváme sněhové přeháňky na většině území – v nížinách budou i dešťové. Večer bude podle Honsové od západu docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek.

Postup mraků sledujte na radaru Blesku

Jedná se o mokrý a těžký sníh, který bude s výjimkou horských oblastí rychle odtávat.

Na Žďársku bouralo auto

Aktuální stav potvrzují hlášení silničářů. Například v Libereckém kraji připadlo v noci několik centimetrů sněhu, povrchy chemicky udržovaných silnic jsou přesto převážně mokré. Rozbředlá vrstva sněhu je na horských silnicích I. tříd na Jablonecku a Semilsku, vyplývá z údajů na dopravním webu Ředitelství silnic a dálnic.

Podobně na Vysočině jsou silnice sjízdné s opatrností. Na solených vozovkách je rozbředlý sníh a na ostatních ujetá vrstva sněhu posypaná drtí. Na návětrných místech se v některých místech tvoří sněhové jazyky, řekl dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený.

Jeden uvízlý kamion podle policejního webu blokoval ráno část silnice u Jersína na Jihlavsku. Osobní auto havarovalo u Bobrové na Žďársku, místo bylo průjezdné kyvadlově.

Sněhové závěje na Pardubicku

V Pardubickém kraji je ve výše položených oblastech často na vozovkách nový sníh. Je mokrý až rozbředlý, někde vznikají i závěje. Všechny silnice byly v pátek ráno s opatrností sjízdné.

Se sněhem musejí řidiči počítat zvláště v okolí Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skutče a v Železných horách. V oblasti Žamberka vítr místy tvoří sněhové jazyky, na silnici I/34 z Borové do Poličky komplikují cestu závěje.

Sněžilo i ve Středočeské kraji, kde jsou také zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by měli být velmi opatrní například na Příbramsku a Rakovnicku. Dálnice jsou mokré po chemickém ošetření.

Vlak narazil do spadlého stromu

V Plzeňském kraji napadlo v noci na pátek nejvíce sněhu za celou zimu. Silnice jsou všechny sjízdné, řidiči by však měli věnovat jízdě maximální pozornost. V nejvyšších polohách Šumavy, kde silničáři nemohou kvůli přírodě používat sůl, je vrstva ujetého sněhu krytá tuhým posypem, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Těžký sníh místy láme stromy, v Železné Rudě do spadlého stromu najel osobní vlak, nikdo se nezranil, uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Sněžit začalo podle Slapničky ve čtvrtek kolem 20:00, nejsilnější přeháňky byly kolem půlnoci. V celém kraji napadlo několik centimetrů sněhu, řekl dispečer. Pro silničáře v kraji představovala noc na dnešek a dnešní ráno letošní největší nasazení. V terénu byly všechny pluhy a sypače. Silničáři nemají hlášený zvýšený počet nehod nebo vážnější problémy. V noci místy uvízlo dočasně v kopcích několik kamionů.

Olomoucko stále s chumelenicí

Místy až pět centimetrů sněhu napadlo v noci na pátek na některých místech Olomouckého kraje. Do terénu tak po delší době museli vyrazit opět silničáři, cesty chemicky ošetřili a ve vyšších polohách projeli pluhem. Zvýšená opatrnost je však stále na místě. Husté sněžení ráno hlásili silničáři na Červenohorském sedle a sněžit má dál. Silnice jsou podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v kraji sjízdné.

Fotogalerie
31 fotografií