Deštníky a pláštěnky všude s sebou

Nový pracovní týden přinese nejen výrazný propad teplot vzduchu, kdy průměrné denní teploty budou připomínat polovinu listopadu, ale také hodně srážek - jen během příštího pracovního týdne na Moravě a ve Slezsku jich spadne více, než je říjnový dlouhodobý normál let 1981-2010, tedy 43 mm. Na horách se bude jednat o déšť se sněhem, od 900 m nad mořem zpravidla o sněžení. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 4 °C, postupně kolem 2 °C. Během nočních hodin může hranice sněžení klesnout do vyšších poloh.

Postup mraků sledujte na radaru Blesku

Počasí ve střední Evropě bude pod vlivem tlakových níží - zpočátku týdne bude z centrálního Středomoří postupovat jedna dále do východní Evropy, postupně nás začne ovlivňovat druhá od západu. Převládat tak bude velká oblačnost - oblačno až zataženo, s deštěm, přeháňkami. Po ránu musíme počítat s četnými mlhami.

Ve střední Evropě bude nejchladněji z celého starého kontinentu

K sychravému počasí se přidají podprůměrné teploty - v ranních minimech bude teplota nejčastěji klesat k 6 až 2 °C, ojediněle k -1 °C, v horských oblastech až k -5 °C. V odpoledních maximech to bude teplota nejčastěji mezi 6 až 11 °C. Zejména v horských oblastech bude foukat čerstvý nárazový vítr, který bude snižovat pocitovou teplotu. Ve střední Evropě tak očekáváme nejnižší teploty z celého kontinentu. Na jihu Evropy budou dokonce nejvyšší odpolední teploty stoupat i nadále k tropickým hodnotám. Tak vysoké teploty jako tuto sobotu tam už ale nenaměříme, například ve Španělsku se rtuť teploměru zastavila až na 33 °C, v Turecku na 38 °C.

Fotogalerie
21 fotografií