V pátek začne počasí u nás ovlivňovat vlnící se studená fronta od západu. Očekáváme, že bude oblačno až zataženo, postupně od severozápadu s deštěm nebo přeháňkami. Na východě území bude zpočátku dne až polojasno, jen místy mlhy nebo nízká oblačnost.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V sobotu deštník, v neděli sluneční brýle

Nejvíce oblačnosti očekáváme v sobotu během ranních a dopoledních hodin ve východní polovině území – tam bude počasí ještě pod vlivem vlnící se studené fronty. Zpočátku dne tak bude oblačno až zataženo, ve východní polovině území místy s deštěm nebo přeháňkami.

Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Postupně bude docházet od západu k ubývání oblačnosti až na polojasno. Noční teploty klesnou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

V neděli bude převládat malá oblačnost. Těšit se můžeme na polojasno až skoro jasno. Jen po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, ojediněle se mohou tvořit přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C, v místech s nízkou oblačností bude kolem 11 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Počasí podzimních prázdnin nás bude lákat do přírody

Žádné výrazné ochlazení nepřinese ani poslední říjnový týden – nejvyšší odpolední teploty budou i nadále stoupat až ke 15 °C.

Oblačnost bude dost proměnlivá – s občasným deštěm nebo přeháňkami, musíme počítat hned zpočátku týdne – tj. v pondělí a v úterý, poté bude převládat polojasno až oblačno. Po ránu se budou tvořit četné mlhy a nízká oblačnost.

S ohledem na vládní omezení si však lidé mohou vyrazit do přírody maximálně ve dvou, pokud nejde o členy rodiny.

Podzimní počasí v Česku
Autor: Blesk:David Malik

Změna času na zimní

V noci ze soboty na neděli se letní čas mění na zimní, tj. ve 3 hodiny ráno se ručička hodin vrátí na 2. hodinu ranní. Jedním z důvodů pro zavedení letního času u nás byl silný několikatýdenní mráz na začátku roku 1979. Kvůli silným mrazům byly nejen uhelné prázdniny, ale vypadávaly dodávky energie, která se dala díky tomu, že bude večer o hodinu déle světlo, ušetřit.

Lidé narození na podzim se dožívají nejčastěji 100 let

Jedna studie uvádí, že u dětí narozených v podzimních měsících je větší pravděpodobnost, že se dožijí sta, než u dětí narozených po zbytek roku. Naopak, pokud těhotenství probíhá na podzim, kdy převládají zhoršené rozptylové podmínky, mají tito lidé nižší IQ.

Fotogalerie
53 fotografií