Také sv. Martin bude šedivý a mlhavý – přinese přesně takové počasí, které se původně k této pranostice vázalo tj. ochlazení, mlhavé a pošmourné počasí. A statistika, která kalkuluje se sněžením 11. listopadu v nížinách, to jen dokazuje. Naposledy jsme se místy se slabým sněžením na území Česka na sv. Martina setkali v roce 2016.

Zhoršené rozptylové podmínky

Dny nového týdne budou v počasí psát hodně podobný scénář – bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Po ránu místy mrznoucí mlhy. Na horách, v nížinách pouze ojediněle polojasno nebo skoro jasno. Po ránu budou teploty klesat na 5 až 0 °C, při nočním vyjasnění jen k -3 °C. Odpolední teploty se budou zastavovat mezi 2 až 7 °C, při jasné obloze kolem 10 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude zpočátku pohybovat kolem 10 °C, postupně bude klesat na 6 °C. S nízkou oblačností budou souviset i zhoršené rozptylové podmínky, kdy zejména koncentrace prachových částic budou převyšovat své imisní limity.

Zatažené dny bez slunečního svitu budou snižovat naši psychickou pohodu, pracovní výkonnost i chuť chodit do přírody. Naopak poroste index únavy i ospalosti. Počítat musíme i se sníženou pracovní výkonností a malou koncentrací.

Sv. Martina na bílém koni škrtáme

Statistiky potvrzují, že rčení o sv. Martinovi, který má přijíždět na bílém koni, jsou neopodstatněné. Statistiky potvrzují, že tato pranostika původně sloužila k „předpovědění“ počasí na zimu a ukončení venkovních zemědělských prací. A podle původních pranostik období od 10. do 27. listopadu nazýváme Martinsko-Kateřinským chladným obdobím. Až ve druhé polovině 19. století se z ní stal sv. Martin na bílém koni.

V pražském Klementinu za posledních 60 let na sv. Martina nenapadla souvislá sněhová pokrývka, v okrajových částech Prahy to bylo pouze ve 4 letech a na vrcholcích hor ve 24 případech. Nejvíce sněhu v Beskydech 11. listopadu leželo v roce 1981 – Lysá hora hlásila 79 cm sněhu. Sv. Martin bez sněhu není pouze otázkou posledních let, ale žádný trend v poklesu nebo nárůstu maximálních, či minimálních teplot 11. listopadu nenajdeme ani v nížinách ani v horských oblastech.

Jaká bude zima? Podle svatomartinské husy to nepoznáme

Pranostiky, které se váží ke sv. Martinovi, často hovoří o tom, že podle toho, jaké je počasí 11. listopadu, tak poznáme, jaká bude zima. Pokud sv. Martin přijíždí na běloušovi (padá-li tedy sníh), bude zima průměrná, přijede-li na temnošedém koni (je-li mlha), bude zima hodně proměnlivá, přijede-li na žlutohnědém koni (tedy je-li sucho), přijde tuhá zima, a pokud přijede na červenohnědém koni (je-li teplo), bude prý zima mírná. Podle toho nás tedy čeká proměnlivá zima. Další pranostiky se snaží postihnout zimní počasí podle svatomartinské husy. Naši předci věřili tomu, že pokud má husa málo sádla, bude zima mírná, naopak, pokud ho má hodně, že bude zima pořádně dlouhá a mrazivá.

Fotogalerie
61 fotografií