Objevily se zprávy, že díky jevu La Niña (anomálii v Pacifiku) bude letošní zima ve střední Evropě konečně mrazivá a plná sněhu, stejně jako v roce 2010. To v pražském Klementinu bylo od 1. prosince do 28. února celkem 56 dnů se sněhovou pokrývkou alespoň jeden centimetr. A na Štědrý den leželo v Praze-Ruzyni 15 centimetrů sněhu.

La Niña je „sestřičkou“ jevu El Niño, jedná se o jeho opačnou fázi, kdy na západě Pacifického oceánu vzniká kladná teplotní odchylka povrchové vrstvy oceánu a na východě u amerických břehů naopak záporná. La Niña ovlivňuje charakter počasí na velké části zeměkoule a kvůli tomuto jevu je rekordní letošní hurikánová sezona.

Do východní Austrálie a jihovýchodní Asie přináší vyšší srážky a často i povodně. V Jižní Americe znamená naopak méně srážek a nižší teploty. Její vliv se projevuje i na jihu Afriky a ovlivňuje též tvorbu hurikánů v Atlantiku. Na pobřeží Mexického zálivu jsou vyšší teploty. I kvůli tomu nad Karibikem vznikl třináctý hurikán letošní sezony - Lota, letos se jedná už o třicátou pojmenovanou tropickou bouři.

Počet dní se sněhem v Praze v jednotlivých letech
Autor: Meteorologická stanice Praha - Klementinum

V Karibiku pro vznik tropických bouří stále panují ideální podmínky - jeho teplota se pohybuje až na 29,5 °C, vlhkost vzduchu je vysoká a střih větru pouze slabý. Není tak vyloučeno, že vznikne další tropická bouře.

Dnů se sněhovou pokrývkou v Česku v nížinách ubývá

Jednoznačný vliv na počasí ve střední Evropě a přímo v Česku La Niña nemá. Poslední mrazivou zimu, bohatou na sníh i v nížinách, jsme tu zažili v roce 2010 a někteří to s jevem La Niña spojovali, nicméně přímou souvislost statistiky nepotvrzují. Co je ve statistikách naopak vidět jasně, je klesající počet dnů se sněhovou pokrývkou v nížinách. Ukazují to i data ze stanice v pražském Klementinu od 90. let 20. století.

Sledujte příchod dešťových a sněhových srážek na radaru Blesku

Za posledních 60 let byla v pražském Klementinu nejbohatší zima, s počtem dnů na sněhovou pokrývku vyšší nebo rovnou 1 cm, v roce 1970 - to bylo od 1. prosince do 28. února hlavní město celkem 80 dnů pod bílou peřinou. Naopak v letech 2000 to byly 3 dny, 2003 1 den, 2008 2 dny, 2012 7 dnů, 2014 a 2015 4 dny, 2018 1 den a loni 5 dnů.

Z tohoto pohledu i z pohledu sezonních modelů, které se přiklání k teplotně nadprůměrné zimě ve střední Evropě, tedy mnoho nadějí na Ladovskou zimu a bílé Vánoce v nížinách nemáme.

Na Pustevnách v Beskydech napadl 13. října 2020 první sníh.
Autor: ČTK / Pryček Vladimír

Příští týden bude v hlavní roli deštník

V novém pracovním týdnu budeme potřebovat deštníky nebo pláštěnku, sněžit bude postupně v horských oblastech - přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy od západu, které přinesou více oblačnosti i srážek. Převládat bude během týdne velká oblačnost - oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky.

Zatímco zpočátku týdne budou nejvyšší odpolední teploty stoupat na 7 až 12 °C, postupně se bude ochlazovat na 4 až 9 °C. V ranních minimech to budou teploty mezi 4 až -1 °C.

Fotogalerie
29 fotografií