Už v pátek pocítíme citelné ochlazení – v ranních minimech bude teplota klesat ke 2 až -2 °C, na východě ke 4 °C, v odpoledních maximech to bude 2 až 6 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat jen kolem 0 °C.  Po přechodu studené fronty se sem bude rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu, takže bude polojasno až oblačno, ojediněle déšť se sněhem, od středních poloh sněhové přeháňky nebo slabé sněžení. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu pozor na mrznoucí mlhy

Méně oblačnosti z víkendu očekáváme hned v sobotu – to bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se během dne ojediněle vyskytnou sněhové přeháňky. Po ránu pozor místy na mrznoucí mlhy. Noční teploty budou klesat na 0 až -4 °C, na horách až k -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 1 až 5 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Sledujte příchod srážek na radaru Blesku

V neděli bude polojasno až oblačno, na severu až zataženo a ojediněle s přeháňkami, zpočátku na horách sněhové. Po ránu se budou opět tvořit místy mrznoucí mlhy. Noční teploty budou zůstávat pod bodem mrazu – mezi 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Mráz v Česku
Autor: Blesk:Michal Protivanský/CNC

Příští týden se vrátí inverzní charakter počasí

Také v novém pracovním týdnu bude počasí v Česku převážně pod vlivem tlakové výše, která se bude přesouvat do Evropy východní. Očekáváme návrat inverzního charakteru počasí – bude polojasno až oblačno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Po ránu budou teploty klesat ke 5 až 0 °C, při vyjasnění až k -3 °C, v odpoledních maximech to budou teploty mezi 5 až 9 °C, při nízké oblačnosti chladněji.

Fotogalerie
68 fotografií