„V průběhu nočních hodin se budou vyskytovat srážky mrznoucí, a to v severovýchodní části republiky. Konkrétně v Olomouckém kraji, kde mohou vypadávat srážky mrznoucí a už zítra (v pondělí) po ránu se tam může vytvářet ledovka,“ upozorňuje pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Řidiči by podle ní měli v ranních hodinách dávat pozor na mrznoucí mlhy. Ostražití by měli být i u slabého mrholení. „Při teplotách pod bodem mrazu se můžeme setkat s náledím,“ říká Honsová.

Kde čekat déšť nebo sníh? Podívejte se na radar Blesku

Nový týden odstartují přeháňky

V pondělí bude v Česku zataženo až oblačno. „Budeme potřebovat deštníky, protože bude pršet. Jenom na horách bude sněžit,“ upozorňuje meteoroložka Honsová.

Pršet ale nebude nijak vydatně, čekat můžeme spíš slabý déšť nebo přeháňky. Ale na horách v polohách nad 800 m a na jihu a východě nad 1200 m se už dají čekat i sněhové srážky. Ráno na Moravě mohou být ojediněle i mrznoucí. V večeru ale srážky ustanou a ubyde i oblačnosti. Večer pozor na mlhy, i mrznoucí.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, na jihu Čech a na Moravě kolem 0 °C. Teplota přes den nepřesáhne na většině Česka 6 °C. Maximálně v Čechách bude místy až 8 °C. Čeká se jen slabý vítr.

Mlhy mohou potrápit i v úterý, a to na většině území. Ojediněle bude odpoledne místy jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty čekají meteorologové mezi 0 až -4 °C, nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Pokud ale bude déle svítit slunce, může teploměr ukazovat až 8 °C.

Meteorologové upozorňují, že v noci a ráno se bude ojediněle tvořit námraza.

Ledovka hlavně od středy

Ve středu už slunce nečekejme. Na většině území bude zataženo a bude i mlhavo. Na horách bude jen místy polojasno. Předpovídá se také ojedinělé mrholení. I ve středu mohou teploty klesnout pod bod mrazu, měly by se pohybovat mezi +1 až -3 °C. Pokud bude jasno a slabý vítr, může být noční teplota až -5 °C.

Přes den teplota vysoko neporoste, vystoupí maximálně na 4 °C. Pokud by vysvitlo a vydrželo svítit slunce, bude to maximálně 7 °C. Zejména v noci a ráno se bude ojediněle tvořit námraza, při mrznoucím mrholení i slabá ledovka, varují meteorologové.

Zataženo bude též ve čtvrtek, stejné to bude s mlhami. Jen na horách bude ojediněle polojasno. Stejně tak ale může mrholit. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +1 až -3 °C a při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru to může být až -5 °C. Přes den maximálně 4 °C, se sluncem až 7 °C. Stejně jako v předchozích dnech se Češi budou setkávat pouze s mírným větrem.

Od úterý do čtvrtka je podle Honsové ideální čas vyrazit na hory.

I pro tyto dny platí upozornění od meteorologů, že se v noci a ráno bude ojediněle tvořit námraza a při mrznoucím mrholení i slabá ledovka. V pátek bude totiž také převážně zataženo a mlhavo. Bude pršet a mrholit. V noci teplota může klesnout až k -5 °C. Přes den lze čekat, že bude teplota stejná jako ve čtvrtek.

Oblačno až zataženo bude zřejmě i o víkendu. Místy meteorologové čekají slabý déšť nebo přeháňky. Ty by od vyšších poloh mohly být i smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty budou mezi +2 až -3 °C a nejvyšší denní mezi 1 až 6 °C.

Fotogalerie
90 fotografií