Kvůli nehodám, ke kterým zřejmě přispělo počasí, byla dnes přerušena doprava na některých důležitých silničních tazích. Kvůli vyprošťování nákladního vozu nehodě je uzavřená dálnice D1 u Brna ve směru na Ostravu. Auto prorazilo svodidla a vyjelo ze silnice.

Kamion boural také na dálnici D7 u Buštěhradu na Kladensku a dálnice byla kvůli nehodě ve směru na Chomutov zavřená zhruba od 8:30 až do poledne. Při nehodě se nikdo nezranil. Zhruba na hodinu a půl byl dopoledne neprůjezdný hlavní tah I/33 z Hradce Králové do Polska kvůli čelní srážce dvou kamionů u Předměřic nad Labem. Jeden z řidičů byl při nehodě zraněn a je v péči lékařů.

Některé kluzké a zledovatělé silnice jsou pro nákladní auta nesjízdné. Na Vyškovsku je od rána pro nákladní vozy nad 12 tun do odvolání uzavřena silnice mezi Drnovicemi a Podomím. „Vlivem povětrnostních podmínek mají řidiči potíže mezi Pohořelicemi a Mikulovem, zvláště na objízdné trase přes Brod nad Dyjí a Drnholec,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Kde v Česku aktuálně sněží? Podívejte se na srážky na radaru Blesku

V okolí Prahy sněžení zkomplikovalo veřejnou dopravu. Pražská integrovaná doprava zaznamenala největší problémy v okolí Štěchovic, Jílového u Prahy a Černošic. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem byl přerušen, podobné to bylo s autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje nabíraly zpoždění.

Problémy s dopravou kolem Prahy i Brna

„Začalo sněžit a fronta šla na sever. Postupně vyjely všechny sypače,“ uvedl dispečer. „Dneska děti zase nepůjdou do školy. Autobusy nedojedou,“ zmínil na twitteru zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský.

Sněžení bylo ráno hlášeno i na Pražském okruhu nebo dálnicích D1 a D11. Řidiči tam měli počítat s horší viditelností. 

Problémy s veřejnou dopravou byly kvůli počasí i v Brně a okolí. Podle webu krajského integrovaného dopravního systému nabírala kvůli špatné sjízdnosti zpoždění většina autobusových linek, bylo od 15 do 20 minut. Problémy měly linky především na Blanensku, a to kvůli hustotě dopravy a několika nehodám v oblasti, zpoždění bylo 30 až 50 minut.

Dvě mrtvé u Kostelce nad Černými lesy

U Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy se ráno srazila dvě osobní auta. Událost byla hlášena kolem 8:00 mezi Kostelcem a Svatbínem. Příčinu policisté vyšetřují, měla pravděpodobně souvislost s počasím. „Jednalo se o boční náraz. Jeden z řidičů zřejmě dostal smyk,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.

V jednom z havarovaných aut zůstaly po srážce zaklíněné dvě ženy (†51 a †18), vyprošťovali je hasiči. Nehodu ale bohužel nepřežily, další dva lidé vyvázli se zraněními. Silnice je podle mluvčí kvůli odstraňování následků nehody a vyšetřování obousměrně uzavřená.

U nehod dvou autobusů zasahovali dnes dopoledne hasiči v Olomouckém kraji. V jednom z nich se po sjetí do příkopu zranili tři lidé, řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Řadu silnic v Olomouckém kraji pokrývá po dopoledním sněžení rozbředlý sníh.

Rozmary počasí se zemi nevyhnou ani v následujících dnech. Podle dnešního varování meteorologů bude od noci na pátek do noci na pondělí silně foukat. Na horách může být vichřice. Varování před větrem platí pro celou Moravu a Slezsko a východní polovinu Čech.

Desítky nehod v Jihomoravském kraji

Policie v Jihomoravském kraji dnes vyjížděla kvůli hustému sněžení k desítkám nehod.

Jen od půlnoci do 8:00 měli policisté nahlášeno 36 dopravních nehod. „To je několikanásobně více než v jiné dny. Jedná se především o nehody, kdy řidiči nezvládli jízdu na kluzké a namrzlé vozovce,“ uvedl mluvčí. Do 11:00 přibylo dalších 38 havárií.

Většina nehod se podle mluvčího obešla bez zranění, pouze s hmotnou škodou na vozidlech. „Nemalé dopravní potíže způsobila havárie kamionu s vlekem poblíž Měnína. Tam řidič nezvládl smyk a převrácený vlek zablokoval komunikaci,“ uvedl mluvčí.

Značné problémy mají řidiči podle něj na silnicích na Blanensku a Vyškovsku. V ranních hodinách se pak přidalo i Břeclavsko.

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

Čerstvý sníh v Pardubickém kraji

Velkou část silnic v Pardubickém kraji pokryl v noci na dnešek čerstvý sníh. Většinou je po solení rozbředlý, všechny cesty jsou s opatrností sjízdné, uvedli silničáři. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Pardubic a Přelouče. Slabá vrstva sněhu je také na silnicích v Železných horách, kde je omezeno použití posypové soli.

Kluzké silnice dnes způsobily několik nehod a dopravní problémy. Zraněním tří lidí skončil střet dvou osobních aut v obci Orel na Chrudimsku.

Kolony se tvořily u Holic, kde stály kvůli namrzlé silnici kamiony. Uvízlý nákladní vůz způsobil kolony také u nadjezdu Paramo v Pardubicích, které stále trvají. Ve Vysokém Chvojně skončil automobil v plotě, jeden člověk se zranil. V Podůlšanech na Pardubicku sjela dodávka do příkopu a hrozilo, že se převrátí. „V Čankovicích na Chrudimsku likvidujeme následky střetu dvou nákladních automobilů. Jednotky hasičů jsou stále v terénu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Ledovka v Beskydech

Zvýšenou opatrnost by dnes měli dodržovat řidiči zejména v horských úsecích silnic v Moravskoslezském kraji. Místy je na nich ujetá vrstva sněhu krytá posypem, jinde jsou vozovky holé a vymrzlé. Na silnici I/56 v Beskydech je ledovka a na estakádě u přehrady Šance u Starých Hamer na Frýdecko-Místecku ji blokují tři uvízlé kamiony. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Místy je mlhavo. Na silnici I/11 u Velké Polomi na Opavsku jsou některé úseky, zejména mosty, namrzlé po chemickém posypu. Na silnicích na Opavsku je místy i vrstva napadané námrazy.

Sníh v Krkonoších i Orlických horách

Také v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo. V Krkonoších a v Orlických horách na silnicích ráno ležela ujetá vrstva sněhu, na Rychnovsku byl na cestách rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy v nižších polohách kraje byly dnes ráno po chemickém ošetření mokré. Řidiči musejí být při jízdě opatrní. Teploty dnes ráno klesly až k minus pěti stupňům Celsia, uvedli silničáři a meteorologové.

Policie v kraji od dnešních 6:00 do 8:00 evidovala přibližně 20 nehod. Ve většině případů byl jejich příčinou smyk na kluzké vozovce. „Například v Hradci Králové ve čtvrti Pouchov řidička narazila do sloupu veřejného osvětlení. Nehody se zatím obešly bez tragických následků, uvedla pro ČTK mluvčí policie Lucie Konečná.

Nehody v Plzeňském kraji

I v Plzeňském kraji dnes na některých místech sněžilo. Silnice jsou většinou holé nebo mokré po chemickém ošetření. Například na jižním Plzeňsku je na nich místy vrstva rozbředlého sněhu, informuje Ředitelství silnic a dálnic. V kraji se stalo také několik dopravních nehod, obešly se většinou s lehkým zraněním, řekla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

U Dobříva na Rokycansku narazilo osobní auto do sloupu veřejného osvětlení. „Na místě byla ošetřena starší žena s lehčími zraněními a transportována do Rokycanské nemocnice,“ uvedla Svobodová. S lehčími zraněními převezla sanitka do Strakonické nemocnice další ženu, která havarovala u Rábí ve směru na Horažďovice. Auto skončilo mimo vozovku. Nehoda se stala také u Nepomuku, kde auto skončilo v příkopu, starší muž neutrpěl žádná zranění.

Podle mluvčího hasičů Petra Poncara se nehody obešly bez úniku pohonných hmot.

Fotogalerie
115 fotografií