Na severu Čech hrozba orkánu, ve východní části Českomoravské vrchoviny meteorologové zároveň nově očekávají mrznoucí mlhy, při kterých se tam bude do sobotního dopoledne místy tvořit námraza. Tak vypadá aktuální předpověď na nejbližší hodiny a dny.

Se silným jihovýchodním větrem s nárazy mezi 50 až 90 kilometry v hodině mají počítat lidé na většině území republiky s výjimkou západních Čech, na horách bude vítr ještě silnější. Velmi silný vítr pak meteorologové čekají ve Frýdlantském výběžku.

Sledujte radar Blesku

„Přechodně bude vítr silnější zejména v noci na sobotu a v noci na neděli, naopak během dne místy přechodně zeslábne,“ uvedli meteorologové. Doplnili, že na severovýchodě bude vítr částečně slábnout v neděli, naopak v jižních a středních Čechách bude postupně zesilovat.

Meteorologové předpokládají, že vítr bude lámat nebo vyvracet stromy, které mohou přerušit elektrické vedení. Zároveň může lidem ztížit chůzi a způsobit komplikace v dopravě. Doporučují proto všem opatrnost, na horách by lidé měli omezit vycházení a nevydávat se na túry.

Jablonec zavře náměstí s vánočním stromem

V Jablonci nad Nisou dnes částečně uzavřou Mírové náměstí s vánočním stromem. Radnice se kvůli vichru obává o bezpečnost lidí. Silný vítr způsobuje v centru víry, které mohou způsobit zlomení stromu v místě kotvení. V minulosti už se to stalo, náměstí proto bude uzavřené páskami, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

„Při takto silném větru již v minulosti vánoční strom dvakrát spadl. Proto při podobné předpovědi vždy náměstí z bezpečnostních důvodů uzavíráme,“ řekl jednatel Technických služeb Jablonec Milan Nožička.

Po čtvrtečním sněžení půjdou teploty nahoru

Zatímco ve čtvrtek Česko potrápil nový sníh a ledovka, po čtvrteční sněhové nadílce – nejčastěji nasněžilo od 2 do 7 cm sněhu - půjdou teploty rychle nahoru a o víkendu v odpoledních maximech naměříme až 10 °C. A to díky teplému jižnímu proudění, které ukončí studená fronta.

Naši pocitovou teplotu ale bude výrazně snižovat práě čerstvý a silný vítr. Hned po víkendu se sice začne ochlazovat, ale na sněhovou pokrývku to v nížinách příští týden nevypadá. Sněžit bude pouze v horských oblastech.

Držte si klobouky – hory budou ve znamení vichřice

Teplé jižní proudění, které se sem bude dostávat kolem tlakové níže, která bude postupovat z Evropy severozápadní nad Středomoří, přinese o víkendu až 10 °C. Mnoho slunečních paprsků si ale neužijeme.

V sobotu bude oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C, na východě se budou pohybovat kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, během dne od západu místy s deštěm nebo přeháňkami, na západě ojediněle srážky mrznoucí. Noční teploty zůstanou většinou nad bodem mrazu – mezi 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. A i nadále bude větrno - čerstvý až silný jihovýchodní vítr bude dosahovat rychlosti v nárazech až 70 km/h, na horách 110 km/h.

Sněžit bude pouze na horách

Hned od pondělí se začne ochlazovat a do hor se vrátí sněžení. Očekáváme, že bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, na horách většinou sněhovými. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 3 až -2 °C, při poklesu pod bod mrazu se tak po ránu bude tvořit náledí. Nejvyšší odpolední teploty se budou držet mezi 2 až 7 °C. V pondělí bude ještě foukat čerstvý vítr s nárazy až 70 km/h, postupně bude slábnout.

Do neděle v Alpách napadnou až 2 metry sněhu

V Česku sněhová pokrývka rychle odtaje, ale v Alpách očekávají pořádnou sněhovou nadílku – do neděle napadne až 200 cm sněhu, což je skvělý základ pro celou sezónu.

Fotogalerie
50 fotografií