Tepleji by v období od 7. prosince do 3. ledna mělo být v prvních dvou týdnech, kdy meteorologové předpokládají teploty na hranici průměrných a nadprůměrných hodnot. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekávají kolem minus jednoho stupně Celsia a nejvyšších denních teplot kolem čtyř stupňů.

Třetí a čtvrtý týden předpovědi, tedy v období vánočních svátků a Silvestra, se podle meteorologů mírně ochladí, v noci se týdenní průměr posune k minus třem stupňům a přes den ke dvěma stupňům Celsia.

Srážkově by jednotlivé čtyři týdny předpovědi měly být v mezích dlouhodobých průměrů,“ uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 7. prosince do 3. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr činil minus 6,2 stupně. Zatím nejvyšší průměr 2,7 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1987.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční Brno v novém kabátě. Markéta Malá

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Fotogalerie
46 fotografií