Zatímco na horách i nadále očekáváme sněžení trvalé, v nižších nadmořských výškách se bude jednat o občasné sněhové přeháňky. Postupné oteplování přinese příští pracovní týden – po pondělním přechodu okluzní fronty se bude studené severní proudění měnit na západní a nejvyšší odpolední teploty se postupně dostanou až na 5 °C. V nížinách se sněžení bude měnit na déšť nebo srážky smíšené, ojediněle i mrznoucí.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Také v pátek na horách napadne až 15 centimetrů nového sněhu. Studené severní proudění pocítíme i během dne. Jinak bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, při polojasné obloze až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -4 až 0 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkend přinese nejchladnější lednové dny

V sobotu bude oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno, místy se sněhovými přeháňkami, na horách se sněžením. Ranní teploty -4 až -8 °C, místy až -13 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Odpoledne a večer bude docházet k přibývání oblačnosti, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na -5 až -9 °C, ojediněle až -14 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví jen mezi -7 až -3 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Oteplení přijde v úterý

Hned v pondělí nás čeká přechod dalšího frontálního systému – na většině území bude sněžit. Ranní teploty budou klesat hluboko - na -8 až -12 °C, ojediněle až -14 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na -4 až 0 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Velká oblačnost bude převládat i nadále – postupně se ale sněžení bude v nížinách měnit na déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle i mrznoucí srážky. V ranních minimech to budou teploty mezi -5 až 0 °C, v odpoledních maximech postupně 0 až 5 °C. Po ránu se tak bude opět tvořit náledí, při mrznoucích srážkách i ledovka.

Na horách ideální sněhové podmínky

Na horách v minulých dnech vydatně sněžilo – za 48 hodin spadlo v Krkonoších až 50 cm sněhu. Stejně tak v Jizerkách v Josefově dole. Jen během pátečního dne napadne dalších 15 cm a na konci víkendu budou hory hlásit i přes metr sněhu.

Fotogalerie
34 fotografií