Teploty v Česku dnes nad ránem klesly místy pod minus 20 stupňů Celsia, především na severovýchodě země. Největší mráz byl kolem 05:30 v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde meteorologové naměřili nejprve -26,2 °C.

O kus dáe naměřili ještě větší mráz. „V Orlickém Záhoří je několik stanic, ta naše naměřila v 07:00 minus 27 stupňů Celsia. Je to v ČR nejnižší naměřená teplota letošní zimy,“ uvedl meteorolog Antonín Vojvodík. Stanice „Orlické Záhoří 2“ je v mělké mrazové kotlině v nadmořské výšce 683 metrů kousek od říčky Divoká Orlice, která tvoří hranici s Polskem.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

„Nový týden startuje zejména na severovýchodě území místy velmi silným mrazem, kdy rtuť teploměru klesla i pod -20 °C, např. Světlá Hora hlásí -22,5 °C, Osoblaha -20 °C, Rýmařov -23,8 °C, Hošťálková -24,3 °C, Ostrava-Mošnov -20,2 °C, Holešov -16 °C a Prostějov -12,5 °C. Vůbec nejnižší teplota byla naměřena v Orlickém Záhoří -27 °C. Překonána tak byla loňská nejnižší zimní teplota, kterou jsme naměřili až 1. dubna na Jizerce, Horní Jizera -23,9 °C. Pondělní ráno je zřejmě nejchladnější z celého letošního ledna,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Mrazy začátkem týdne nepoleví

Předpověď počítá dál s mrazy a poklesy teploty až k minus 18 stupňům. V platnosti je nadále také výstraha, ta platí do dnešního dopoledne.

Výstraha platí podle Českého hydrometeorologického ústavu pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách, teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy. Malé děti, starší a nemocní občané by neměli vycházet ven. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvádí se na portálu ČHMÚ.

Od západu bude dnes přes naše území postupovat okluzní fronta. Bude oblačno až zataženo. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy polojasno až jasno. Od západu na většině území slabé občasné sněžení. Nejvyšší teploty v severovýchodní polovině území -7 až -2 °C, v jihozápadní polovině území -3 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem -7 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, v jihozápadní polovině území postupně mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci zachránili opilce před umrznutím. Městská policie Brno

V noci se mírně oteplí díky západnímu proudění. Meteorologové očekávají v noci na úterý sněžení, které by mělo s postupujícím dnem přecházet do deště. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech a na severovýchodě území postupně vítr čerstvý 4 až 9 m/s, v Čechách místy i s nárazy kolem 15 m/s.

Fotogalerie
26 fotografií