I ve středu platí v Česku výstraha před náledím a místy i před silným větrem. Podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí kluzké silnice až do dnešních dopoledních hodin, a to v Jihočeském, Libereckém, Zlínském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Výstraha platí i pro Kraj Vysočina. Většina cest a silnic je nicméně sjízdných se zvýšenou opatrností, jak uvádí silničáři.

„Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ radí meteorologové. 

Video
Video se připravuje ...

Záchranáři vyjeli těžko přístupným terénem pro zraněnou ženu Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje/Michael Laufke

V Jihomoravském kraji pak varují i před situací na D1. V úseku od Brna směrem na Vysočinu je podle expertů potřeba dbát zvýšené opatrnosti. 

Sledujte stav počasí na radaru Blesku

Předpověď na dnešek hlásí oblačno až polojasno, ojediněle mlhy, ráno i mrznoucí. Ojediněle, postupně místy zataženo nízkou oblačnosti, zejména na Moravě. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v místech s mlhou nebo nízkou oblačností kolem 1 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Mírný jihozápadní, postupně jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.  

V závětří Jizerských hor dnes hrozí poškození stromů a lesních porostů. Doporučuje se zabezpečit volně uložené předměty a např. i skleníky. Vítr zde totiž podle předpovědi bude dosahovat síly i 65 km/h. 

Ve středních a jižních Čechách a v Ústeckém kraji byly silnice po ránu místy namrzlé nebo se tvořilo náledí. Na Příbramsku, Českokrumlovsku či Prachaticku se mohli motoristé setkat se sněhovými jazyky.

Plzeňský kraj: Pozor na Šumavě

V Plzeňském kraji je po úterním vydatném sněžení zavátá a uzavřená silnice třetí třídy mezi Střížovicemi a Netunicemi na Plzeňsku, pro nákladní auta byla uzavřena komunikace druhé třídy ze Zelené Lhoty na Špičák na Šumavě. Právě ve vyšších polohách Šumavy a Českého lesa by měli být řidiči pod silničářů nejvíce opatrní a zejména tam, kde se vozovky udržují kamennou drtí.

Tři čtvrtiny silnic v Plzeňském kraji jsou jinak po ošetření solí mokré. „Ale i po posypu mohou lokálně zcela ojediněle znovu začít namrzat, nejde ale o celistvé úseky, zejména jsou to místa na závětří a v lese,“ uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Hlavně tam, kde se vyjasní a teplota trochu klesne. „Silnice jsou ještě pořád zespoda podmrazené, řidiči by měli být opatrní,“ dodal.

Zbytky sněhu i v dalších krajích

V Libereckém kraji je pro nákladní auta nad šest tun nadále kvůli sněhu uzavřená silnice přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Objízdná trasa pro ně do Frýdlantského výběžku vede po silnici 13 přes Frýdlant. Autobusy pak neprojedou po silnici přes Ještěd. V kopci od Liberce na Ještěd v noci totiž zapadl kamion a zasahuje do vozovky, vyprošťovat se bude až dnes.

Se zbytky sněhu na silnicích museli řidiči počítat i v dalších regionech. V Královéhradeckém i Pardubickém kraji ráno ležel na silnicích nižších tříd rozbředlý nebo ujetý sníh. Úsek státní silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Ve čtvrtek mrznoucí mlhy a déšť

A sníh bude tát i ve čtvrtek. Předpověď počítá s dalším prouděním teplého vzduchu z jihozápadu. Bude oblačno až zataženo, místy až polojasno. Místy, zejména na Moravě mlhy, i mrznoucí. Večer na západě místy slabý déšť. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, při malé oblačnosti kolem 7 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s. 

Krkonoše: Metr sněhu a hrozba lavin

V nejvyšších českých horách Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin 15 centimetrů sněhu a celková výše sněhové pokrývky na hřebenech se dostala až na jeden metr. Loni touto dobou bylo na hřebenech sněhu podstatně méně, a to 20 až 50 centimetrů. „

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice,“ uvedl Robert Dlouhý v Horské služby Krkonoše.

Nejvíce sněhu v Krkonoších leží a závětrných svazích a ve žlabech, kam sníh navál vítr. Nestabilní sněhová pokrývka je tam, kde se vytvořily desky z navátého sněhu. „Mohou se zde vyskytnou laviny deskové. V pásmu lesa se mohou vyskytnout laviny z nového a vlhkého sněhu,“ uvedl Dlouhý. Případné laviny by dosáhly středních rozměrů a většinou by se zastavily ještě na svahu. Druhý lavinový stupeň platí i v polské části Krkonoš.

Fotogalerie
24 fotografií