V místě bude zhruba do 10:00 průjezdný jen jeden jízdní pruh. Policie doporučuje, aby řidiči v místě jezdili pomalu, a pokud nemusí, aby vůbec nevyjížděli. Na Chebsku a Sokolovsku od rána hustě sněží a fouká vítr a řidiči by měli být velmi opatrní, řekla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

„Nehoda je bez zranění,“ uvedla. Od 07:00 do 08:00 blokoval kamion, který na sněhu dostal smyk, oba pruhy a dálnice byla uzavřená. Po 08:00 ho nechali policisté přesunout do pravého pruhu, protože v místě by se složitě hledala objízdná trasa. Příčiny nehody, při níž se kamion „zlomil“, policisté v pruhu u svodidel dále vyšetřují. Nehoda se stala na 157,5. kilometru mezi exity 160 Odrava a 156 Kynšperk.

Jižní Morava: Hrozba popadaných stromů

Teploty v Jihomoravském kraji se pohybují od čtyř do deseti stupňů Celsia. Největší zima je na Blanensku, nejtepleji na Hodonínsku. Silný vítr fouká na celém území kraje, především na Blanensku, Brněnsku a Vyškovsku silničáři varují před popadanými stromy. V okolí dálnice D1 na Vyškovsku může být nárazový vítr stejně jako v okolí dálnice D2.

V kraji se objevují dešťové přeháňky, namrzání vozovek ale nehrozí s ohledem na teploty nad nulou.

Sněžení s deštěm na Ústecku a Liberecku

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné. Ve Šluknovském výběžku leží na cestách vrstva mokrého sněhu, na horách čerstvý sníh ujely pluhy.

V nižších polohách v regionu v noci pršelo, namrzlé silnice mohou být na mostech. Řidiči neprojedou z Loučné pod Klínovcem do Horní Halže na Chomutovsku a ze Zadní Telnice směrem na Adolfov na Ústecku, silničáři tyto dva horské úseky neudržují.

Sněžit má na horách v Ústeckém a Libereckém kraji přes den. Policisté proto nabádají k opatrnosti a doporučují mít zimní výbavu v autě, pokud lidé vyjíždějí do hor.

Můžou nastat povodně

Na východě České republiky bude v neděli ráno silně sněžit, místy může napadnout až šest centimetrů za tři hodiny. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V celém Česku se také může od dnešního večera tvořit náledí.

Silné sněžení zasáhne kraje Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský. Výstraha platí od nedělních 03:00 do 09:00. Opatrní by měli být zejména řidiči. Silnice mohou být nesjízdné, podle meteorologů hrozí kalamitní situace.

Řidiči a chodci v celé ČR si ale budou muset dávat pozor už dnes večer. „Na vlhkých komunikacích po předchozích srážkách nebo tání sněhu se při poklesu teplot pod bod mrazu bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky,“ uvedli meteorologové. Výstraha platí od 21:00 do nedělních 09:00.

Silný vítr hrozí do dnešních 15:00 hlavně na východě země. V nárazech může dosáhnout 55 až 70 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor i kolem 110 km/h. Lidé by proto měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

ČHMÚ také již v pátek uvedl, že kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám bude o víkendu stoupat hladina Veličky. Upozornění na možné dosažení povodňové bdělosti platí od půlnoci na dnešek do nedělního poledne pro okolí Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a ve Zlínském kraji v okolí Luhačovic, Uherského Brodu, Valašských Klobouk, Vizovic a Zlína. Voda by se ale neměla vylévat z břehů.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
59 fotografií