I přesto, že v kalendáři najdeme Hromnice, je stále málo denního světla a slunečních paprsků, což nemá dobrý vliv na psychiku. A s počasím jako na tobogánu musíme počítat nadále.  

Teplotní skoky až o 15 °C

Rychlé a prudké střídání teplot vzduchu je zátěžové zejména pro lidi s horší termoregulací – tj. starší generaci, malé děti nebo těhotné ženy. V chladném období je více srdečních infarktů a mozkových příhod, protože rychlé přechody z teplého vyhřátého prostředí do mrazu zatěžují navíc kardiaky, astmatiky a jedince se zvýšeným krevním tlakem. Častými zdravotními obtížemi při náhlých a rychlých změnách teplot jsou i koliky a embólie.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Obranný systém našeho organismu se snaží přizpůsobit rychlým změnám teplot vzduchu – v chladných dnech žlázy s vnitřní sekrecí vylučují vice hormonů. V krvi stoupá hladina cukru, vápníku a fosforu. Stoupá také svalové napětí. Naopak při oblevě klesá krevní tlak, krev houstne a rychleji slábne.

Naše tělo jako barometr

Rychlé přechody jednotlivých frontálních systémů a s nimi výrazné změny tlaku vzduchu pociťují meteosenzitivní jedinci. Problémy přináší zejména pokles tlaku vzduchu lidem s nízkým krevním tlakem. Ti mohou pociťovat bolest hlavy, malátnost, horší koncentraci nebo horší spánek.

Chybí nám vitamin D

V tomto období nás stále trápí nedostatek denního světla a slunečních paprsků – chybí nám vitamin D – a tím pádem se snižuje naše obrannyschopnost. Po Hromnicích je období, kdy se začínají bílé dny opět prodlužovat. Na Hromnice se v porovnání se zimním slunovratem den prodlouží na jihu našeho území o 1 hod a 16 min, na severu o 1 hod a 24 min. Prodlužuje se ale hlavně západ Slunce a to téměř o hodinu, východ Slunce je dřívější pouze o 22 až 25 min. Navíc v únoru dochází i k navýšení délky slunečního svitu oproti listopadu, prosinci a lednu. I přes to bychom měli vitamíny pravidelně doplňovat.

Toto střídání počasí má záporné stránky také pro přírodu – nepromrzne dostatečně půda a přezimuje více škůdců.  

Počasí bude tančit rokenrol nadále

Zatímco od úterý očekáváme rychlý nárůst teplot vzduchu, které se budou ve středu a ve čtvrtek zastavovat až přes 10 °C, v příštím týdnu se do Česka vrátí zima v plné síle. S oblevou musíme od středy počítat také v horských oblastech – teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 4 °C, bude pršet a odtávání sněhu bude zrychlovat ještě čerstvý nárazovitý vítr o rychlosti mezi 50 až 70 km/h. Opět se tak budou zvedat hladiny řek.

Fotogalerie
36 fotografií