Frontální rozhraní počasí u nás začne ovlivňovat už během pátečního dne. Kvůli zmenšené oblačnosti budou po ránu teploty klesat jen k 1 až -3 °C, ojediněle se bude tvořit náledí. Na jihozápadě území se mohou vyskytnout i srážky mrznoucí – v tom případě pozor na tvorbu ledovky.

Sledujte příchod sněhu a přeháněk na radaru Blesku

Během dne ale bude rychle docházet k přibývání oblačnosti – na oblačno až zataženo, místy se bude vyskytovat déšť, postupně srážky smíšené, ojediněle i mrznoucí. Večer sněžení na severu území i v nížinách. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Víkend přinese velké teplotní rozdíly i srážky

V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území s občasným deštěm nebo srážkami smíšenými, v severní polovině území postupně sněžení i v nížinách. Na jihu během dne přechodně i srážky mrznoucí. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C, na severu až -5 °C. Nejvyšší denní teploty na severu území -3 až 0 °C, na zbytku území 3 až 7 °C. Mírný jihovýchodní vítr do 20 km/h.

Víkend přinese výrazné ochlazení
Autor: Blesk:Vlaďka Hradská

V neděli bude zataženo, postupně sněžení. Na jihu sněžení až od vyšších poloh, jinak déšť, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty 2 až -2 °C, na severu kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 1 °C, na jihu až 6 °C. Mírný východní vítr do 20 km/h.

Povodňová situace se bude uklidňovat

Ochlazování od severu a postupný nástup sněžení ukončí výraznou oblevu z konce tohoto pracovního týdne. Sníh velmi rychle odtával i v horských oblastech – teplota v 1000 m se pohybovala až na 4 °C, ve čtvrtek ani v ranních minimech na mnohých místech horských oblastí teplota neklesla pod bod mrazu a odtávání zrychloval jak déšť, tak také čerstvý vítr. Zvedali se tak průtoky i hladiny řek až na 2. SPA. Povodňová situace se bude uklidňovat.

Valentýnské ochlazení přijde s předstihem

Frontální rozhraní se zřejmě bude od pondělí přesouvat na jih a do celého Česka přechodně pronikne studený vzduch od severu až severovýchodu, který v novém pracovním týdnu přinese výrazné ochlazení – celodenní mrazy a na většinu území sněžení nebo sněhové přeháňky. V severní polovině území budou po ránu teploty na sněhové pokrývce klesat až k -15 °C, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od -8 do 0 °C. Oteplovat se začne až koncem týdne. Tzv. Valentýnské ochlazení, které se do Česka dostavuje kolem 14. února, tak letos přijde s předstihem. 

A hodně záleží na tom, kam přesně se frontální rozhraní posune – zda v pondělí více na jih, a do Česka tak plně pronikne polární vzduch a přinese teploty trvale pod bodem mrazu na celé území, nebo zda bude stále chladnější jen severní polovina území. A komplikuje tak předpověď počasí pro Česko i zbytek střední Evropy.

Fotogalerie
22 fotografií