Meteorologové pro úterý hlásí zataženo až oblačno, na Moravě, ve Slezsku a ve východní polovině Čech slabé občasné sněžení, během dne postupně sněžení jen ojediněle.

Podívejte se na aktuální počasí na radaru Blesku

V západní polovině Čech srážky po celý den jen ojediněle, zpočátku sněhové, postupně smíšené nebo mrznoucí. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C, v jihozápadní polovině Čech 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, na Šumavě a v Krušných horách večer kolem 6 °C. „Večer se budou místy tvořit náledí a zmrazky,“ varují meteorologové v předpovědi ČHMÚ.

Ve středu až 8 °C

Na noc z úterý na středu hlásí meteorologové zataženo až oblačno, během noci od západu na většině území mrholení nebo déšť, místy mrznoucí, v severovýchodní polovině území přechodně i sněžení. Nejnižší teploty +1 až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku až -5 °C.

Středa bude deštivá na značné části území ČR, nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 4 až 8°C. "Zejména ve východní polovině území se bude při mrznoucích srážkách tvořit ledovka," varují meteorologové.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji připadl nový sníh. Je i na hlavních silničních tazích, místy se na nich tvoří sněhové jazyky a mokré povrchy vozovek mohou namrzat. Varování silničářů před možnou námrazou platí i pro čtyřproudou silnici z Liberce na Turnov.

Podle předpovědi by přes den občasné slabé sněžení v kraji mělo přecházet od západu v déšť se sněhem nebo déšť, i mrznoucí. Srážky by měly postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním a minus dvěma stupni Celsia, ve Frýdlantském výběžku budou až dva stupně. Na horách by se teplota neměla dostat nad nulu.

Ústecký kraj

Vrstva nového sněhu leží na silnicích všech tříd na Chomutovsku, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na Lounsku leží zbytky sněhu po pluhování, stejně tak je rozbředlý sníh na silnicích nižších tříd v Krušných horách. Po chemickém ošetření jsou silnice v Ústí nad Labem. Nebezpečí námrazy hrozí ve vyšších polohách na Děčínsku.

Jihočeský kraj

Kvůli nočnímu sněžení jsou hůře sjízdné vozovky v Jihočeském kraji. Silničáři je proto od nočních hodin posypávají solí nebo štěrkem.

„Od půlnoci máme venku techniku. Na údržbě se v celém kraji podílí asi 180 sypačů. Kde smíme solit, zůstává většinou na vozovkách rozbředlý sníh. A kde se solit nesmí, je většinou ujetá vrstva pokrytá posypem,“ uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

Vysočina

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné. Někde nad ránem sněžilo. Na mrznoucí mlhy meteorologové upozorňují hlavně od dnešní půlnoci do středečních 15:00. Upozornění se týká možnosti tvorby ledovky především ve východní části kraje, když v noci sněžení vystřídá mrznoucí mrholení nebo déšť se sněhem.

Olomoucký kraj

Až několik centimetrů sněhu připadlo v noci v Olomouckém kraji. Rozbředlý sníh pokrývá silnice na horách i v nižších polohách. Nejvíce sněhu připadlo na Šumpersku a Jesenicku, kde v noci vyjely do terénu sypače a pluhy.  Sněhové přeháňky zasáhly také Olomoucko, Prostějovsku a Přerovsko.

U Hanušovic byla kvůli sesuvu půdy uzavřena silnice 2/369, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Pardubický kraj

Na silnicích v Pardubickém kraji stále zůstává místy sníh. Ve výše položených oblastech tvoří na menších komunikacích uježděnou vrstvu, občas zledovatělou, někde je po solení rozbředlý. Všechny cesty jsou podle silničářů s opatrností sjízdné.

Na kluzké vozovky se musí řidiči připravit v oblasti Lanškrouna, Poličky, Svitav, Vysokého Mýta a v Železných horách. Úsek silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Jihomoravský kraj

Většina silnic v Jihomoravském kraji je dnes sjízdná se zvýšenou opatrností. Na Vyškovsku, Brněnsku, Blanensku a v Brně může vznikat náledí. Na dálnicích je třeba dávat větší pozor kvůli snížené dohlednosti vlivem srážek. Na silnicích je místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá z informací zveřejněných na internetových stránkách Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

V Brně s ohledem na sněhové srážky a teploty pod bodem mrazu vyjelo po 2:00 všech 21 sypačů Brněnských komunikací.

Moravskoslezský kraj

Některé silnice v Moravskoslezském kraji zůstávají stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Bruntálsku mohou na cestách ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd na Opavsku nebo v Beskydech může být ujetá či zledovatělá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Fotogalerie
80 fotografií