Během pátečního dne na studené frontě napadne na horách až 5 cm mokrého sněhu. Sněhové vločky se ale dostanou i do nižších nadmořských výšek, kde však během dopoledních hodin budou odtávat. Po ránu pozor na náledí – nejnižší ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Během dopoledne bude převládat zataženo až oblačno s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, v nížinách i deště se sněhem.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Se sněhem se již potýkají například jihočeští silničáři. Odklízejí od časného rána sníh se zhruba 80 sypači a několika traktory. Silnice jsou mokré a sjízdné. V kraji se od rána stalo několik nehod, vyplývá z informací Národního dopravního informačního centra. Nejvážnější, se zraněním, se stala na silnici I/4 u Vimperka na Prachaticku, kde se srazilo nákladní auto s osobním. Na stejné silnici sjel kamion do příkopu u Horní Vltavice. Tři osobní auta bourala na tahu I/22 u obce Skočice na Strakonicku, jezdí se kyvadlově jedním pruhem.

Během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek – sněhové přeháňky se budou vyskytovat už pouze ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty budou nízko – jen mezi 1 až 5 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slunečný víkend ve znamení studených rán

V kombinaci studeného severního proudění, malé oblačnosti a slabého větru budou nejnižší ranní teploty o víkendu klesat až k -10 °C. V sobotu bude jasno nebo skoro jasno, pouze na severovýchodě území až oblačno. Po ránu se budou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy. Ranní teploty klesnou na -5 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví nejčastěji mezi 1 až 5 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Hodně podobný scénář bude psát i neděle - jasno až polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty budou klesat na -6 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Studená rána zůstanou, odpolední teploty půjdou nahoru

Počasí nového pracovního týdne bude připomínat apríl. V pondělí nás svým okrajem ovlivní studená fronta, v úterý ji bude střídat tlaková výše a ve druhé polovině budou přes Česko přecházet jednotlivé frontální systémy od západu. V ranních minimech od pondělí do středy budou nejnižší ranní teploty klesat k -3 až -9 °C, odpolední maxima se v pondělí zastaví na 3 až 7 °C, v úterý bude o stupínek tepleji a ve středu naměříme 8 až 12 °C. V pondělí očekáváme od západu přibývání oblačnosti, na severu v horských oblastech se sněžením, v úterý bude oblačnosti méně – jasno až polojasno, po ránu ojediněle s mrznoucími mlhami a ve středu bude převládat velká oblačnost s deštěm, od vyšších poloh zpočátku dne se sněžením.

Březnové sněžení v nížinách není nic neobvyklého

Po teplotně příjemných dnech, kdy ve čtvrtek nejvyšší odpolední teploty na Plzeňsku kulminovaly až na 15 °C – shodnou teplotu hlásila stanice Plzeň-Mikulka i Plzeň-Bolevec, a v Jihočeském kraji na 14 °C – na stanici Vráž a Strakonice, nás tedy v pátek čeká ochlazení místy o více než 10 °C a sněžení. To ale není během března nic neobvyklého. Například na stanici Praha-Karlov jsme se i v posledních letech v úplném závěru března se sněhovými přeháňkami setkali v letech 2019, 2015, 2013, 2012, 2009 nebo 2008.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
55 fotografií