Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

První den jara pod sněhem. Česko čekají sněhové přeháňky a ledovka, sledujte radar Blesku

/
  • První den jara pod sněhem. Česko čekají sněhové přeháňky a ledovka, sledujte radar Blesku.
    20. března 2021 ● 09:00

    V sobotu začíná astronomické jaro. Zhruba v půl jedenácté dopoledne stane střed slunečního kotouče přesně nad zemským rovníkem a nastane jarní rovnodennost. Noc a den budou tedy přibližně stejně dlouhé. Až do červnového letního slunovratu se pak bude den prodlužovat. Letošní začátek jara ale podle meteorologů bude spíš připomínat zimu. Zimní počasí v Česku podle meteorologů vydrží do konce týdne, jaro se začne pozvolna prosazovat až v příštím týdnu.

  • 1.

    Zlínský kraj

    V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích ujetá nesouvislá vrstva sněhu krytá posypem. Jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Správci silnic k obezřetnosti nabádají také motoristy na Zlínsku. V ostatních částech Zlínského kraje jsou silnice většinou holé, suché a sjízdné bez omezení, vyplývá z dnešních údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

    V ostatních částech Vsetínska jsou silnice holé, vlhké a sjízdné s opatrností. Nad ránem zde správci silnic hlásili mrznoucí mrholení. Upozorňují řidiče na to, že večer a v noci se bude vytvářet náledí a místy zmrazky, velká opatrnost je tak namístě. Na Zlínsku leží na silnicích druhých a třetích tříd místy poprašek sněhu, i tam je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Ve zbývajících okresech kraje na Uherskohradišťsku i Kroměřížsku jsou silnice většinou holé a suché, sjízdné jsou bez omezení, uvádí ŘSD.

  • 2.

    Olomoucký kraj

    Především na Jesenicku, ale také ve vyšších polohách Olomoucka by měli dnes ráno počítat řidiči se zbytky sněhu na cestách. V okrese Jeseník hlásí správci silnic rozbředlý sníh na hlavních tazích, na Olomoucku leží zbytky sněhu na silnicích druhých a třetích tříd. Zvýšená opatrnost je namístě, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

    Na Jesenicku kromě hlavních tahů musejí řidiči počítat se sněhem také na silnicích krytých posypem, na kterých leží ujetá vrstva sněhu. I tam je vše sjízdné, ale s opatrností. Tah přes Červenohorské sedlo je podle správců silnic mokrý po chemickém ošetření, místy je tam mlha. Podle informací ŘSD sněžení ustává a prudce klesají teploty. Na Šumpersku by cesty měly být většinou holé, až na vozovky kryté posypem, i tam leží od vyšších poloh nová vrstva sněhu.

  • 3.

    Královéhradecký kraj

    Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží vrstva ujetého sněhu. V noci na dnešek sněžilo hlavně na Trutnovsku a Náchodsku. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly dnes ráno mokré. Teploty se ráno pohybovaly od minus tří do minus šesti stupňů, na horách bylo kolem minus devíti stupňů Celsia, uvedli silničáři a meteorologové.

    Dnes by měla být v Královéhradeckém kraji převážně velká oblačnost, ojediněle se mohou objevit sněhové přeháňky. Teploty by se měly pohybovat kolem nuly, na horách od minus pěti do minus osmi stupňů.

  • 4.

    Pardubický kraj

    V Pardubickém kraji v noci na dnešek sněžilo. Zbytky rozbředlého sněhu dnes ráno zůstávaly na silnicích na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. V okolí Žamberka hrozí na silnicích lokální námrazy. V Železných horách může vítr tvořit sněhové jazyky. Vrstva nového sněhu leží i na silnicích v oblasti Suchého vrchu, kudy vede silnice první třídy číslo 11, uvedli silničáři v Pardubickém kraji.

    Teploty dnes ráno v Pardubickém kraji klesly až k minus deseti stupňům Celsia. Nejchladněji bylo na Suchém vrchu. Přes den by se teploty měly v kraji pohybovat od minus dvou stupňů do plus jednoho. Na horách má být až minus osm stupňů. Přes den se čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost s ojedinělými sněhovými přeháňkami.

  • 5.

    Jihočeský kraj

    Silnice na jihu Čech jsou kvůli čerstvému sněhu sjízdné jen s opatrností. Na hlavních tazích leží po solení rozbředlý sníh. Ledovka, před níž varovali meteorologové, je podle dispečinku Krajské správy a údržby silnic jen na malých plochách. V terénu měli silničáři v noci a ráno 163 aut.

    Vrstva sněhu se zřejmě udrží jen na silnicích třetích tříd, které se ošetřují drtí. Teploty se pohybují pod nulou, je minus jeden až minus šest stupňů Celsia. Na solených úsecích sníh postupně odtaje.

  • 6.

    Jihomoravský kraj

    V části Jihomoravského kraje napadl přes noc sníh, který spolu s námrazou dnes komplikuje provoz na silnicích. Řidiči by měli být velmi opatrní hlavně ve vyšších polohách a lesních úsecích silnic první, druhé i třetí třídy, informovala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje.

    Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují prakticky v celém kraji, vždy s ohledem na místní podmínky, které se mohou lišit. Někde leží rozbředlý sníh, jinde jsou ranní teploty několik stupňů pod nulou a řidiči si musejí dát pozor na námrazu. Dálnice jsou holé a mokré, jízda na nich by měla být bezpečná.

  • 7.

    Liberecký kraj

    Řidiči v Libereckém kraji musejí dnes počítat se sněhem na cestách. Místy ho kryje posyp, jinde je odhrnutý. Na horách se kvůli větru tvoří sněhové jazyky. Všechny komunikace jsou zatím s opatrností sjízdné. Vyplývá to z informací správců silnic.

    Na nebezpečí námrazy upozorňují cestáři na Jablonecku či v okolí Nového Boru. Na horách leží na silnicích II. a III. tříd ujetá vrstva sněhu. Viditelnost může být snížena vlivem srážek.

    Meteorologové pro Liberecký kraj předpovídají na dnešek oblačno a sněhové přeháňky, které večer ustanou. Teploty vystoupí přes den nejvýše na dva stupně Celsia.

  • 8.

    Kraj Vysočina

    Silnice na Vysočině jsou kvůli novému sněhu sjízdné jen s opatrností. Hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou dnes po solení mokré, na některých silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Podle informací na policejním webu je ledovka na silnici 348 u Humpolce, kde kolem 7:00 havarovala dodávka.

    „První velká vánice přišla od severu už v pátek večer, vzalo to sever kraje a Pelhřimov. Potom se to stočilo trochu na jih. V druhé vlně dnes okolo 1:00 bylo venku 101 sypačů,“ řekl Dalibor Tomšů z Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina.

    Na stejné silnici, kde ráno havarovala dodávka, podle Tomšů v noci havaroval kamion. „V noci se tam vysypal bulharský kamion, neměl tam co dělat, teď ho budou vyprošťovat,“ řekl Tomšů.

    Ojedinělé sněhové přeháňky budou podle meteorologů na Vysočině i přes den. Nejvyšší odpolední teploty nepřekročí nulu, bude minus čtyři až minus jeden stupeň Celsia. Pro celou ČR platí na dnešní dopoledne výstraha před námrazou.

  • 9.

    Ústecký kraj

    Sníh pokryl cesty v Ústeckém kraji. Silnice jsou dnes většinou mokré, ošetřené posypem, sjízdné se zvýšenou opatrností. V Krušných horách na nich leží ujetá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací správců silnic.

    Pozor si musejí dát motoristé na dálnici D8 před hranicemi s Německem, kde hrozí náledí. Místy v kraji ještě sněží a fouká. Policie proto nabádá k opatrnosti. Sníh je také na chodnících, opatrní by tak měli být i chodci.

    Severní vítr bude podle předpovědi meteorologů přes den slábnout, teploty vystoupí k pěti stupňům Celsia.

    Fotogalerie
    36 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy