Příjemné počasí si nebudeme užívat dlouho – v hned v pondělí počasí u nás začne ovlivňovat výrazná vlnící se studená fronta, která vrátí počasí zpátky do zimy – přinese ochlazení o více než deset stupňů, sněžení, noční mrazy a tvorbu náledí. Ani příští pracovní týden tak jarní charakter počasí nepřinese.

Teplé jihozápadní proudění pocítíme už v pátek. Po mrazivém ránu, kdy budou teploty klesat na -1 až -5 °C, nás čeká relativně příjemné odpoledne s teplotami mezi 10 až 14 °C. Obloha bude polojasná až oblačná. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech až 55 km/h. Také v 1000 m na horách se bude teplota pohybovat nad bodem mrazu – kolem 5 °C. Sníh bude odtávat. Od úterý do čtvrtečního odpoledne v horských oblastech na vrcholcích hor napadlo i přes čtvrt metru sněhu – např. Klínovec hlásí 27 cm, Churáňov 24 cm, Lysá hora 22 cm a Labská bouda 20 cm.

Víkendové teploty vyletí přechodně nahoru

Víkendové počasí nás bude lákat do přírody. V sobotu bude polojasno až oblačno, na severozápadě území během dne až zataženo a na Karlovarsku a Ústecku se občas může vyskytnout déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný jižní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Nedělní počasí nebude mít chybu, očekáváme polojasno až oblačno. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude  mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sněžení se ještě vrátí

Pondělní počasí bude pod vlivem vlnící se studené fronty – ta od západu přinese déšť, postupně od vyšších poloh i sněžení, ojedinělé bouřky, velké teplotní rozdíly mezi západem a východem území a zesílení větru. Zpočátku dne bude polojasno až oblačno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti s deštěm, postupně v Čechách od vyšších poloh se sněžením. Ranní teploty budou ještě relativně vysoko – mezi 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí od 8 °C na západě po 17 °C na východě území. Za frontou se bude navíc ještě ochlazovat

Také v úterý bude plně pod vlivem vlnící se studené fronty, která na většinu území přinese sněžení, pouze do nížin přechodně déšť se sněhem. Ranní teploty budou klesat jen na 2 až -2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr, na horách se budou tvořit sněhové jazyky.

Od středy studené severozápadní proudění

Po přechodu vlnící se studené fronty bude do Česka proudit studený vzduch od severu až severovýchodu, takže teploty budou zůstávat podprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem. Obloha bude oblačná až polojasná, pouze ojediněle s přeháňkami, od vyšších poloh sněhovými. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C, odpolední se zastaví ve středu mezi 4 až 8 °C, ve čtvrtek a v pátek to budou maxima kolem 10 °C.

Fotogalerie
59 fotografií