S nárůstem teplot vzduchu a slunečním počasím bude docházet ke zvyšování alergenů pylu v ovzduší. Během noci ze soboty na neděli se mění zimní čas na letní – ve dvě hodiny v noci se malá ručička přesune na třetí hodinu. 

Sledujte meteorologický radar Blesku

Pátek přinese nejméně oblačnosti a nejvyšší teploty z celého týdne, a to díky teplému jihozápadnímu proudění. Očekáváme, že bude jasno až polojasno. Během dne se zejména v horských oblastech může ojediněle vytvářet kupovitá oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí vysoko – na 13 až 17 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V sobotu nás čeká přechod studené fronty

Po sobotním přechodu studené fronty do Česka přechodně pronikne chladnější vzduch od severozápadu. V sobotu bude polojasno až oblačno, na studené frontě, která bude přes Česko přecházet od západu, až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách i sněhovými. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 12 až 16 °C, na západě do 10 °C. Po přechodu studené fronty se bude od západu ochlazovat. Mírný jižní vítr se bude měnit na západní a zesilovat na čerstvý s nárazy na 60 km/h.

V neděli bude polojasno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku dne až oblačno a ojediněle přeháňky – v Jeseníkách a Beskydech sněhové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Konec března přinese až 22 °C

První letošní dvacítku jsme naměřili už 23. února ve Vyšším Brodě. Březen ale mnoho jarních dnů nepřinesl, jeho závěr nám to ale vynahradí – bude nejteplejší od roku 2017. Od pondělí k nám začne opět proudit teplý vzduch od jihozápadu, který přinese výrazný nárůst teplot vzduchu a odpolední maxima i přes 20 °C.

V pondělí bude ještě oblačno až polojasno, na severovýchodě až zataženo a ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C, nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 13 až 17 °C. V úterý a ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 7 až 2 °C, v odpoledních maximech naměříme v úterý 17 až 21 °C, ve středu 18 až 22 °C. Poté začne oblačnosti i srážek přibývat a teploty půjdou dolů.

Na plno se rozjede pylová sezona

S oteplením a slunečným počasím bude souviset nárůst pylových alergenů v ovzduší – nově očekáváme pyly jasanů, topolů, jilmu, tisu a vrby. Pozor na rozjezd břízy – nejsilnějšího jarního alergenu. Pyly jsou totiž daleko agresivnější ve městech, kde se váží na sloučeniny uhlíku z výfukových zplodin, a v ovzduší tak dochází ještě k jejich většímu nárůstu.

Navíc se vlivem škodlivin od pylových zrn oddělují nepatrné částečky, které pronikají do dýchacích cest ještě hlouběji a alergiky zatěžují o poznání více. Platí, že nejvíce pylů je v ovzduší zpravidla hned po ránu, ale setkat se s nimi můžeme i večer nebo v noci. Pozor i na křížovou alergii – alergeny některých pylů a potravin jsou si tak podobné, že je imunitní systém nedokáže rozlišit. Takže, pokud jste alergičtí na pyl břízy, zřejmě tak budete citliví na některé druhy jablek.

Fotogalerie
75 fotografií