Pátek bude nejteplejším dnem v týdnu - v odpoledních maximech naměříme 6 až 10 °C, při mlze kolem 4 °C. Sníh bude odtávat také v horských oblastech - teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 4 °C. Jinak bude zataženo až oblačno, ojediněle mlhy. Jen přechodně polojasno. Foukat bude mírný až čerstvý jižní vítr o rychlosti do 55 km/h, na severovýchodě území s nárazy až na 70 km/h.

V sobotu napadne až 15 cm mokrého sněhu

Během soboty bude počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, která přinese na většinu území srážky. Ty budou v Čechách od středních poloh sněhové, na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku sněžit pouze na horách, během odpoledne a večera se tam ale bude hranice sněžení snižovat.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V Čechách se bude místy jednat o vydatné sněžení, kdy napadne až 15 cm mokrého a těžkého sněhu, hrozí proto komplikace v dopravě. Srážky budou ustávat až ve večerních hodinách. Po většinu dne ale bude převážně zataženo. Ranní teploty budou klesat na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na východě až k 8 °C. Po přechodu fronty se ale bude ochlazovat. V Čechách bude foukat mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h, na Moravě a ve Slezsku čerstvý s nárazy kolem 60 km/h.

V Jeseníkách a Beskydech bude vítr zesilovat až na rychlost 110 km/h, tj. intenzitu vichřice. V neděli bude oblačno až zataženo, zejména zpočátku dne místy déšť se sněhem, od středních poloh sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty 0 až -4 °C, v Čechách až -7 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly - mezi -1 až 3 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám bude o víkendu stoupat hladina Veličky. Upozornění na možné dosažení povodňové bdělosti platí od půlnoci na sobotu do nedělního poledne pro okolí Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a ve Zlínském kraji v okolí Luhačovic, Uherského Brodu, Valašských Klobouk, Vizovic a Zlína. Voda by se ale neměla vylévat z břehů.

Bude zima, bude mráz

A zimní charakter počasí bude pokračovat také během posledního lednového pracovního týdne - počasí u nás ovlivní tlaková níže původem z centrálního Středomoří a na většině území bude sněžit. Převládat bude velká oblačnost - oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno, na většině území s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ranní teploty budou klesat k -2 až -7 °C, ojediněle až k -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C. Oteplovat se začne až v pátek. Nyní numerické modely ukazují, že závěr ledna přinese výrazný nárůst teplot vzduchu a v maximech teploty i přes 10 °C.

Zima bude ještě dlouhá

Podle sezónních výhledů počasí modelu CFS bude v Česku měsíc únor teplotně mírně nadprůměrný v porovnání s dlouhodobým normálem (ten je pro únor -0,9 °C). Neznamená to ale, že nás ještě nečeká sněžení i v nížinách. Na druhou stranu to ale nevypadá, že letošní únor bude teplotně tak výrazně nadprůměrný, jako byl ten loňský s odchylkou 4,6 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
39 fotografií