Propad teplot o více než 10 °C přinese do horských oblastí, kam se vrátí i sněžení. Ochlazení očekáváme i v nižších polohách - nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat do 9 °C. Srážky ale budou pouze ojedinělé. Slunečné počasí s teplotami přes 10 °C se do Česka vrátí hned v pondělí, tj. 1. března, tedy na start meteorologického jara.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V pátek bude zpočátku dne zataženo s nízkou oblačností a mlhavo, místy jasno až polojasno. Ráno bude postupně docházet od severozápadu k přibývání frontální vysoké oblačnosti a místy očekáváme déšť nebo přeháňky.

Na vrcholcích hor budou postupně sněhové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C, pod nízkou oblačností bude chladněji. Během dne musíme počítat od západu s ochlazováním. Slabý proměnlivý vítr bude zesilovat na mírný severozápadní o rychlosti do 20 km/h.

Propad teplot na víkend

I přes to, že víkend přinese ochlazení, průměrné denní teploty budou i nadále zůstávat nad dlouhodobým normálem. V sobotu bude oblačno, zejména v severní polovině území ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli počasí u nás svým okrajem ovlivní teplá fronta. Bude oblačno, na severovýchodě až zataženo - a tam ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví, stejně jako v sobotu, mezi 5 až 9 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Začátek meteorologického jara bude slunečný

Už 1. března startuje meteorologické jaro - letošní začátek bude slunečný s odpoledními teplotami i přes 10 °C. Počasí v Česku se vrátí pod nadvládu tlakové výše, která slibuje slunečné dny, pouze po ránu a dopoledne se bude místy držet zataženo s nízkou oblačností a mlhavo.

Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly, tj. mezi 2 až -2 °C, nejvyšší odpolední teploty budou stoupat k 8 až 13 °C. Ledový začátek března přinesl naposledy rok 2018 - tehdy po ránu teploty klesaly až k -20 °C a také nejvyšší odpolední teploty zůstávaly trvale pod bodem mrazu.

Startuje pylová sezóna

V tomto týdnu v nižších nadmořských výškách odstartovala díky teplému a slunečnému počasí pylová sezóna - dominantními alergeny jsou líska a olše. Následovat budou alergeny tisu, jalovce a topolu. Na vrcholu pylové sezóny může být ve vzduchu až 5 600 částic různých druhů pylů na metr krychlový. Alergikům bude zřejmě letos v jejich boji s alergeny pomáhat především respirátor.

Fotogalerie
67 fotografií