Na Šumavě třetí den po sobě ráno dosahovaly teploty k minus 20 stupňům Celsia. Nejchladněji bylo dnes na Březníku, kde teploměr ukázal minus 20 stupňů, na Rokytské slati dnes meteorologové naměřili minus 19,4 stupně Celsia a na Jezerní slati u Kvildy minus 18 stupňů Celsia.

„Ode dneška budou přecházet frontální systémy. Ranní mrazy sice ani v příštích dnech nepřestanou, ale jelikož nebude jasno, hodnoty nebudou tak nízké,“ uvedla Eva Plášilová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Předpověď na tento týden: kdy se začne oteplovat?

Druhý březnový týden přinese předjarní počasí – ranní mráz, sněhové vločky, déšť i čerstvý vítr. V pondělí bude počasí u nás pod vlivem slábnoucí studené fronty – očekáváme oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Na jihu území polojasno až oblačno. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, při malé oblačnosti k -9 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 2 až 6 °C.

Podobný scénář bude psát i úterý – bude oblačno až zataženo, zpočátku dne místy až polojasno. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, při malé oblačnosti na -9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

Také ve středu bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, zpočátku dne od vyšších poloh, postupně pouze na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Ve čtvrtek bude přes Česko přecházet výrazný frontální systém od severozápadu – přinese sice nárůst teplot vzduchu, zároveň i zesílení větru – bude oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Začne ale zesilovat jižní vítr na čerstvý o rychlosti 20 až 45 km/h, s nárazy až kolem 75 km/h.

Na sv. Řehoře, líný sedlák, který neoře

A větrné počasí přinese i konec týdne. Navíc stále na většině území očekáváme občas déšť nebo přeháňky, do horských oblastí se vrátí sněžení. Podmínky pro začátek zemědělských prací nebude právě dobrý – půda bude mokrá, rozbahněná a těžká technika do ní nevjede. V pátek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. S velkou oblačností, občasným deštěm nebo přeháňkami, na horách se sněžením, musíme počítat také o víkendu – nejnižší ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C, odpolední maxima se zastaví mezi 7 až 11 °C.

Počasí v Česku.
Autor: Blesk:Vladimíra Hradská

Jarní počasí odstartuje úderem 20. března

Předjarní počasí bude pokračovat i nadále – deštníky z ruky nepustíme a nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem 10 °C. To by se mělo podle výhledu globálních modelů změnit se startem astronomického jara – teploty půjdou rychle nahoru.

Není březen jako březen

Start pravého jarního počasí v posledních letech přinesly březny zejména v letech – 1990, 1989, 2014, 2017 a 2019. Naopak v letech 2006, 2013 a 2018 ještě převládalo zimní počasí. S březny jsou spojené i jarní povodně z odtávajícího sněhu – viz. 1988, 2000 a 2006.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
45 fotografií