Nicméně by výrazné ochlazení nemělo trvat moc dlouho a březen jako celek bude podle výhledu počasí teplotně slabě nadnormální, stejně tak období meteorologického jara.

Do středy budou dny zalité sluncem

Slunečné počasí s odpoledními teplotami přes 10 °C přinese tlaková výše, která bude postupovat z Velké Británie přes střední Evropu dále k jihovýchodu. Počasí od pondělí do středy bude psát podobný scénář – ráno a dopoledne očekáváme místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy, které se ojediněle udrží po celý den.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Jinak bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 2 až -3 °C. Nejvyšší odpolední teploty se při slunečné obloze zastaví v pondělí mezi 7 až 11 °C, v úterý na 9 až 13 °C a ve středu vystoupí na 10 až 14 °C. Z první poloviny letošního března to budou nejvyšší teploty. V místech s nízkou oblačností bude počasí připomínat listopad a teploty se budou pohybovat kolem 6 °C.

První březnový víkend pod taktovkou sněhu

Změnu přinese čtvrtek – to bude přes Česko přecházet studená fronta a po jejím přechodu sem pronikne studený vzduch od severu. Zpočátku čtvrtečního dne bude mlhavo, místy jasno až polojasno. Postupně bude docházet od severozápadu k přibývání frontální, vysoké oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, od vyšších poloh se sněžením. Večer bude hranice sněžení dále klesat. Ranní teploty budou klesat k 3 až -1 °C. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C, na jihovýchodě území až na 14 °C. Během odpoledne se od severu začne výrazně ochlazovat a zesilovat bude vítr.

V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. V odpoledních maximech to budou teploty mezi 1 až 5 °C. A s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami musíme počítat po celý první březnový víkend ranní teploty budou klesat na -4 až -8 °C, odpolední maxima se budou zastavovat mezi 0 až 4 °C.

Přesně takové teplotní propady a návraty zimního počasí jsou v našich zeměpisných šířkách pro březen typické. Například březen 2006 přinesl nejvíce dnů se sněhovou pokrývkou v nížinách z celé zimy a v nížinách byl nejbohatší na sníh za posledních 60 let. Na druhou stranu, během března narůstá průměrná délka slunečního svitu, která se pohybuje na 113 hodinách.

Březen, za kamna vlezem

Po výrazném propadu teplot vzduchu ve druhé polovině prvního březnového týdne se budou teploty pozvolna vracet ke svému březnovému dlouhodobému normálu. A odpolední maxima na 10 °C zřejmě opět naměříme už 9. března.

Výhled od 10.-20. 3.

Oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, od vyšších poloh postupně pouze v horských oblastech sněžení. Ve druhé polovině období částečné ubývání oblačnosti i srážek. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 2 až -5 °C. Denní teploty 4 až 10 °C.

Výhled od 21.-31. 3.

Oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky, v horských oblastech přechodně srážky sněhové. Ke konci období přibývání oblačnosti a srážky četnější. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 7 až 12 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 15 °C.

Jaké bude meteorologické jaro?

Predikce sezónních modelů na období od března do května se přiklání k tomu, že období bude teplotně mírně nadprůměrné. Poslední dva roky v Česku meteorologické jaro psalo podobný scénář zatímco duben byl teplotně nadprůměrný a suchý, květen naopak teplotně podprůměrný a na srážky bohatý.

Fotogalerie
55 fotografií