Upozornění před silným větrem i mrazem platí pro všechny kraje. Se silným větrem by lidé měli počítat v pátek od 12:00 do 21:00, kdy může lámat stromy a způsobit i menší škody na domech či komplikace v dopravě. Turisté na horách by se neměli vydávat na hřebeny.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Po většinu odpoledne a večera meteorologové předpokládají nárazy větru kolem 55 kilometrů v hodině, při intenzivních přeháňkách nebo bouřkách to podle nich ale může být na celém území ČR přechodně kolem 70 kilometrů v hodině. Postupně vítr zeslábne, v noci se vyjasní a spolu s tím rychle klesnou teploty, uvedli meteorologové.

Po ránu mrazy, přes den až 16 stupňů 

Od pátečního rána ale bude ubývat srážek, místy občas sprchne, ale od západu se bude oblačnost protrhávat. Meteorologové nicméně v oblastech nad 800 m očekávají i sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 8 až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C.

Po ránu bude mrznout, meteorologové varují před zamrznutím úrody
Autor: Blesk:CNC_Dana Kolářová

Mrznout by pak mělo v druhé půlce noci na sobotu a ráno do 08:00. S ohledem na očekávaný mráz meteorologové doporučují pěstitelům zakrýt zeleninu a nízké rostliny světlou netkanou textilií, stromy je možné orosit drobnými vodními kapkami nebo poblíž stromů spalovat vlhký rostlinný odpad.

V sobotu bude polojasno až skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne přechodně oblačno, na severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, četné přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Slabý, během dne mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jižní a bude slábnout.

Podobné počasí jako v sobotu se očekává i v neděli. Mírně se ale oteplí, meteorologové očekávají až 26 °C. Uklidní se také vítr. 

Fotogalerie
26 fotografií