Oblačnosti a srážek začne částečně ubývat úderem 1. června – to startuje meteorologické léto, ale teploty půjdou nahoru jen pozvolna. Podobně studený start června přinesl naposledy rok 2014. Na letní teploty, tj. 25 °C, dosáhneme zřejmě až na Medarda, tedy 8. června.

Také v pátek bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže Nathan, která bude jen pozvolna postupovat z Baltského moře na jih. Očekáváme oblačno, během odpoledne až zataženo a místy přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 9 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, na jižní Moravě bude 18 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h.

O víkendu musíme počítat s bouřkami

Také na víkend přibalte pláštěnku a dlouhý rukáv. Jak během soboty, tak v neděli očekáváme na většině území přeháňky, ojediněle i bouřky. V sobotu bude oblačno, postupně až zataženo a na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude oblačno, zpočátku dne přechodně až polojasno, během dne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat.

Video
Video se připravuje ...

Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů Markéta Volfová, Lukáš Červený

 

Letní teploty přinese až Medard

Poslední květnový den, tj. pondělí, přinese v odpoledních maximech teploty mezi 16 až 20 °C, ale během odpoledních hodin se budou i nadále místy vyskytovat přeháňky. Od 1. června půjdou teploty pozvolna nahoru – v maximech už budou většinou lehce překračovat 20 °C. Od úterý do čtvrtka se budou teploty nejčastěji pohybovat od 18 do 22 °C, konec týdne přinese další nárůst teplot. V ranních minimech naměříme 10 až 4 °C. Obloha bude polojasná, během dne bude místy až oblačno a přeháňky, ojediněle bouřky.

V květnu je slyšet trávu růst

Díky na srážky bohatému květnovému počasí jsou ideální podmínky pro růst trávy. Teplota půdy v hloubce 5 cm se pohybuje většinou nad 13 °C, v hloubce 10 cm mezi 10 až 15 °C, což jsou ideální podmínky i pro dosetí nebo založení trávníku. Tráva v nižších a středních polohách kvete a je jedním z hlavních alergenů v ovzduší. A alergeny trávy jsou obsaženy ve všech částech rostlin – takže na příklad při trhání nebo sekání stonků nebo listů se mohou uvolňovat drobné kapičky aerosolů s pylem. Ale díky deštivému počasí se budou pyly z ovzduší pravidelně vymývat.

Fotogalerie
52 fotografií