Během pátečního dne začne výběžek tlakové výše, která k nám zasahuje od severu, postupně slábnout. Bude skoro jasno až polojasno, během dne na severu a západě území ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C, odpolední teploty budou nejvyšší z celého týdne – v maximech naměříme 23 až 27 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h. Zesilovat bude pouze v bouřkách.

Letní víkend s bouřkami

Během víkendu poroste vlhkost vzduchu, která bude zvyšovat i naši pocitovou teplotu. V sobotu bude polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Budou v sobotu odpoledne a zejména v jihozápadní části Česka. Ranní teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na 22 až 26 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h. Zesilovat bude pouze v bouřkách.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude převládat oblačno, během dne na většině území s přeháňkami, místy s bouřkami. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 15 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h. Zesilovat bude pouze v bouřkách.

Změnu počasí nepřinese ani Medard

Výraznější změnu v počasí neočekáváme ani během nového pracovního týdne. Převládat bude polojasno až oblačno, místy, zpočátku týdne ojediněle, s deštěm a bouřkami. Ranní teploty budou klesat na 14 až 8 °C a nejvyšší odpolední se zastavovat mezi 19 až 25 °C.

Kvůli chladnému jaru (v dubnu a v květnu v nížinách většinou nejvyšší odpolední teplota jen ve 4 dnech vystoupila přes 20 °C) je teplota vody v přírodních nádržích nízko - pohybuje se od 13 °C na Seči nebo Slapech, po 15 °C na Brněnské přehradě.

Aktivita klíšťat bude mimořádně vysoká

S nárůstem teplot vzduchu roste aktivita klíšťat – ta je ve druhé polovině pracovního týdne vysoká, o víkendu mimořádně vysoká. Aktivita klíšťat kolísá během dne – nejvyšší je ráno a večer kvůli vysoké vlhkosti vzduchu. Přes poledne tak hrozí nejnižší napadení klíštětem. Se slunečným a suchým počasím rostou i koncentrace pylových alergenů v ovzduší – hlavním alergenem jsou kvetoucí trávy.