V přílivu velmi teplého vzduchu vystupovaly čtvrteční teploty v ČR převážně na 27 až 32 stupňů Celsia. „Nejtepleji bylo v západní polovině Čech, kde se teploty dostaly až k 33 stupňům,“ uvedl meteorolog Marjan Sandev.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Druhou nejvyšší teplotu ve čtvrtek naměřila stanice v Tuhani na Mělnicku, kde bylo 32,7 stupně. O tři desetiny stupně chladněji bylo v ústeckém Vaňově. Shodně 32,2 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v České Lípě a ve Staňkově na Domažlicku. Těsně nad 32 stupňů bylo ještě na Novém Hradci v Hradci Králové.

V Klementinu odolal rekord jen těsně

Teplotní rekord pro 17. červnový den byl ve čtvrtek překonán na 40 procentech stanic měřících alespoň jeden rok. Byly mezi nimi i stanice v Teplicích, Přerově a na Milešovce, které zaznamenávají teploty více než 100 let.

Jen těsně odolal rekord pro 17. červen v pražském Klementinu. Ve čtvrtek tam naměřili 31,8 stupně, o jednu desetinu stupně méně než v roce 1931.

Den, kdy teploty stoupají nad 30 stupňů Celsia, označují meteorologové jako tropický. Letos ho zaznamenali už 10. a 11. května. Také tehdy byla nejvyšší teplota naměřena v Plzni-Bolevci.

Obdobné teploty lze čekat i v pátek

Třicetistupňové vedro zůstane v Česku minimálně do víkendu. V pátek bude na většině území přes 31 stupňů, v Plzeňském a Ústeckém kraji budou odpolední teploty místy překračovat až 34 stupňů. V neděli lze očekávat ojediněle až 36 stupňů, uvedl ČHMÚ.

Pro západní části Čech platí vysoký stupeň nebezpečí vysokých teplot. „Velmi teplé počasí by mělo pokračovat až do příchodu studené fronty od západu, kterou čekáme v pondělí,“ doplnili meteorologové. Do té doby je platné pro celou ČR i jejich upozornění na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Fotogalerie
71 fotografií