Víkend a na části území i pondělí budou provázet tropické teploty, většinou kolem 31 stupňů Celsia, někde může ale teploměr překročit 34 stupňů. Kvůli pokračujícímu horkému a suchému počasí dál platí varování meteorologů před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

V sobotu opět padaly teplotní rekordy - například na jihu Čech. Ve Strakonicích naměřili 32,6 stupně Celsia. Je to o desetinu stupně více než dosavadní nejvyšší hodnota z roku 2002. V Temelíně na Českobudějovicku pak bylo 31,7 stupně. Dosavadní rekord byl rovněž z roku 2002 a to 31,2 stupně, řekla Markéta Augustinová z českobudějovického meteorologického ústavu.

Nejteplejí ale bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně, uvedli meteorologové na webu. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku. Nové maximum pro dnešek zapsalo 40 stanic ze 156, které měří třicet a více let. 

V neděli pozdě odpoledne, večer a v noci na pondělí očekávají meteorologové v Čechách - s výjimkou východních - silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami, při nichž může napršet asi 30 milimetrů vody. „Silné bouřky se mohou ojediněle vyskytovat i v dalších dnech,“ dodali meteorologové.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Lokální přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, upozornili meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Teploty nad tropickou třicítkou se v Česku pohybují třetí den po sobě, vydržet mají na východě země až do pondělí. Pak se má v celé republice ochladit a pršet.

Fotogalerie
49 fotografií