Část země zasáhly silné bouřky už ve středu a v Moravskoslezském kraji si vyžádaly i jednu oběť. Spadlý strom zabil padesátiletou ženu ve stanu v Českém Těšíně na Karvinsku.

V pátek bude v Česku vrcholit příliv tropického vzduchu, při kterém denní maxima překročí 31 stupňů. Na západě a severozápadě Čech bude o něco méně, uvedli meteorologové. Vedro podle nich ukončí studená fronta a s ní spojené bouřky.

„Odpoledne a večer se ojediněle vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, většími kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ varují meteorologové z ČHMÚ.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Nejdříve se bouřky objeví na západě Čech, poté budou vznikat na ostatním území Čech a později odpoledne a večer i na Moravě a ve Slezsku. Intenzivní srážky mohou zatopit níže položená místa nebo rychle rozvodnit menší toky a vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě, uvedli meteorologové.

Upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek platí od pátečních 14:00 do sobotní 01:00 pro všechny kraje s výjimkou Plzeňského a Karlovarského kraje, kde je toto nebezpečí nízké.

Po středečních bouřkách bylo dnes ráno v Moravskoslezském kraji bez elektřiny asi 11 000 odběratelů, hlavně na Ostravsku. Hasiči měli v kraji v souvislosti s bouřkami kolem šesti stovek výjezdů. Odstraňovali zejména spadlé stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo provizorně opravovali poškozené střechy. Následkem bouřek byl omezen i provoz na železnici, na většině míst byla dnes ráno ale situace opět normální.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Štěnovicích na Plzeňsku zachraňují osobu, kterou odřízly přívalové deště. (2. června 2024) HZS Plzeňského kraje

Fotogalerie
34 fotografií