• O víkendu bude na většině Česka pršet. Déšť může být i trvalý a vydatný, místy se vyskytnou bouřky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů. 
  • Kvůli vydatným srážkám a nasycení půdy bude o víkendu prudce stoupat hladina Mže a Radbuzy v Plzeňském kraji až na třetí stupeň povodňové aktivity.
  • Meteorologové dnes zpřísnili výstrahu, od půlnoci na sobotu do nedělního večera platí v několika regionech na západě Čech povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí.
  • Druhý povodňový stupeň překročí řeky v povodí horní Ohře v části Karlovarského kraje i hladina střední a dolní Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji.
  • Bouřka se v pátek odpoledne prohnala i nad Prahou.
  • U Hranic na Přerovsku zaplavila voda část dálnice D1, hasiči tam museli postavit zábranu z pytlů s pískem.
  • Hasiči ve středních Čechách od dnešních 15:00 vyjížděli k 24 případům, které souvisely s počasím. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů či kanalizace.

„V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední Evropou. Bude přinášet hodně oblačnosti a hlavně srážek,“ uvedl ČHMÚ na síti X. 

Podle přiloženého modelu může na některých místech západních a jihozápadních Čech za tři dny napršet až kolem 70 mm. Právě v těchto oblastech je půda nasycená. „Může dojít i k zvýšení hladin řek s následným dosažením stupňů povodňové aktivity. Oblačnosti a srážek bude postupně ubývat až v druhé polovině příštího týdne,“ doplnil ČHMÚ.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

„Od pátečního odpoledne do noci ze soboty na neděli se budou hlavně v západních částech ČR vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 milimetrů, lokálně až 80 milimetrů. Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky,“ sdělili dnes ČTK meteorologové.

Hrozba záplav v západních Čechách

Vzhledem k silnému nasycení půdy v jihozápadních a západních Čechách budou po deštích výrazně stoupat hladiny řek hlavně v západních a středních Čechách.

V sobotu má třetího povodňového stupně dosáhnout Radbuza, Mže a její přítoky, druhého stupně pak toky na horní Ohři. „V důsledku dotoku stoupne nad úroveň druhého stupně povodňové aktivity i hladina střední a postupně dolní Berounky. Na tocích odvodňujících Šumavu očekáváme dosažení prvního povodňového stupně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřka nad Přerovskem

Nad částí Olomouckého kraje se dnes odpoledne přehnala silná bouřka. Dešťová voda odpoledne zaplavila část dálnice D1 u obce Velká nedaleko Hranic, kam se vylila z přilehlého koryta odvádějícího vodu ze svahu. „Použili jsme pytle s pískem a exponované místo zahradili,“ uvedla Balážová. V Hranicích voda zaplavila několik sklepů, ze kterých ji hasiči odčerpávají. „Čistíme také kanalizační vpusti,“ dodala Balážová.

Silné bouřky se nad Olomouckým krajem prohnaly i ve čtvrtek večer. Například v Olomouci byly na některých místech zatopené sklepy. V městské části Chválkovice začala hořet po úderu bleskem střecha dílny u rodinného domu. Hasiči ve čtvrtek zaznamenali desítku výjezdů. Deštivé počasí má panovat i v příštích dnech.

Zatopené sklepy ve středních Čechách

Středočeští hasiči měli napilno hlavně v Tuchorazi na Kladensku, kde přívalový déšť zaplavil ulici. V nejhlubších místech dosahovala voda 1,5 metru, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář.

„Na místo jsme vyslali velkokapacitní čerpadlo, které odčerpávalo nahromaděnou vodu,“ uvedl Bakalář. Společnost ČEZ podle něj odpojila oblast od elektrické energie a policie uzavřela provoz.

Nejvíc zásahů měli hasiči na Kladensku, v okrese Praha-západ a na Berounsku. V deseti případech čerpali vodu, v šesti případech odstraňovali nebezpečné stavy a pětkrát vyjížděli ke spadlým stromům. V Brandýsku na Kladensku zasahovali u narušené obvodové zdi garáže. V Hostivici u Prahy vyjížděli k rozvodněnému potoku, kam bylo nutné navézt pytle s pískem.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky a lijáky na jihu Čech: Voda zaplavila silnici v Českých Budějovicích HZS Jihočeského kraje

Fotogalerie
47 fotografií