„Počasí ve střední Evropě aktuálně ovlivňuje frontální rozhraní oddělující teplejší vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě. Nejvyšší teploty tak v následujících dnech čekejme hlavně na jihovýchodě Moravy, a to až 27 stupňů Celsia,“ napsali meteorologové na sociální síti X. Dodali, že frontální rozhraní přinese také počasí provázené lokálními přeháňkami nebo bouřkami.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Během noci na pátek budou bouřky postupně slábnout, znovu ale nejsou vyloučené dnes odpoledne. „Zejména v jihovýchodní polovině území se mohou vyskytnout silné až velmi silné bouřky doprovázené především nárazy větru o rychlostech 65 až 80 km/h, ojediněle i kolem 90 km/h, kroupami a přívalovými srážkami,“ uvádí na svých webových stránkách ČHMÚ. 

Během dne by mělo být polojasno až oblačno. Místy varují experti před mlhou. Večer se očekává úbytek oblačnosti. Výstraha pro jihovýchod republiky při nízkém stupni nebezpečí platí do noci z pátku na sobotu. 

Podobný ráz počasí očekávají meteorologové i o víkendu, nejvyšší denní teploty se budou v sobotu pohybovat mezi 21 až 25 stupni Celsia, na jihovýchodě a východě až 27 stupňů, a v neděli mezi 18 až 23 stupni, na jihovýchodě a východě bude opět až 27 stupňů. Jak v sobotu, tak i v neděli se očekávají přeháňky a bouřky, které budou doprovázeny mírným větrem. Nic se na tom nezmění ani po víkendu. 

Fotogalerie
17 fotografií