Nad 30 stupňů Celsia by se měl alespoň v části Česka teploměr dostávat od úterka do pátku. Přeháněk a bouřek by mělo být víc zejména ve čtvrtek a v pátek, kdy se mohou ojediněle vyskytnout přívalové srážky, kroupy a vítr s nárazy o rychlosti až kolem 90 kilometrů v hodině.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku

„Do konce července očekáváme návrat k normálním hodnotám charakteristickým pro tuto roční dobu. Předpokládáme, že období do začátku srpna 2021 bude na našem území jako celek teplotně průměrné,“ uvedl ČHMÚ v měsíčním výhledu. Poslední červencový týden může podle meteorologů přinést chladnější počasí s nižšími teplotami, než je v této části roku obvyklé.

Četnější srážky budou v celém červenci

Průměrný bude podle výhledu zbytek měsíce i co do srážek. „Během celého července se očekávají četnější srážky většinou ve formě přeháněk a bouřek. Týdenní úhrny srážek se budou pohybovat kolem dlouhodobého normálu, přičemž nejvyšší úhrn srážek by měl spadnout v posledním červencovém týdnu,“ napsal ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období od 5. července do 1. srpna je 18,8 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1941 bylo nejtepleji v roce 2006 s průměrem 22 stupňů Celsia, dosud nejnižší průměr 15 stupňů zaznamenali meteorologové v roce 1979.

Průměrný úhrn srážek pro období příštích čtyř týdnů je 80 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1997, kdy meteorologové naměřili 203 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 2013 s úhrnem 15 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
158 fotografií