Proměnlivé červencové počasí na našem území je typičtější než vlny tropů, které nás spalovaly v posledních letech. Čeká nás i v následujícím týdnu.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Velmi silné bouřky nás zasáhnou už v úterý

Před přechodem vlnící se studené fronty budou nejvyšší odpolední teploty na počátku týdne stoupat vysoko – nejvyšší teploty naměříme v úterý, tj. v maximech až 33 °C. V úterý odpoledne a večer se ale budou, zejména v Čechách, místy tvořit bouřky, ty mohou být ojediněle i velmi silné, tj. doprovázené krupobitím, silným větrem o rychlosti až 90 km/h a přívalovým deštěm kolem 40 mm.

Podl aktuální výstrahy v noci na středu zvednou bouřky s lijáky hladiny zejména menších toků. V povodí Berounky, Ohře, horní Vltavy a Otavy a na přítocích dolního Labe mohou překročit první povodňový stupeň a v povodí Klabavy a Úslavy i druhý stupeň. 

Nový týden den po dni

V pondělí bude polojasno, na východě až oblačno a místy, postupně ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C, na jihozápadě 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.

Zpočátku úterního dne bude polojasno, odpoledne od západu oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy s bouřkami, ojediněle i silnými. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 29 až 33 °C, od západu během odpoledne ochlazování.

Ve středu bude oblačno, jen přechodně polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ojediněle i silné bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty v širokém rozpětí – na západě území od 20 °C po 30 °C na Moravě a ve Slezsku.

Podobný scénář bude psát čtvrtek - oblačno, jen přechodně polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty budou zůstávat v širokém rozpětí – na západě území od 21 °C po 28 °C na Moravě a ve Slezsku.

Pátek proprší – převládat bude zataženo, postupně na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C, při trvalém dešti kolem 18 °C.

Také v sobotu bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami. Srážky budou ustávat až ve večerních hodinách. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C, při trvalém dešti kolem 18 °C.

V neděli bude oblačno, jen přechodně polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty se sotva dotknou letní hodnoty – bude 21 až 25 °C.  

Letošní červenec svoji proměnlivostí připomíná rok 2005

Proměnlivost letního počasí záleží hlavně na konkrétním uspořádání tlakových útvarů nad Evropou a Atlantským oceánem. To může dát vzniknout tzv. zonálnímu proudění, tedy střídání teplejších slunečných a chladnějších deštivých období bohatých na bouřky, nebo naopak převládá tzv. anticykonální situace, kdy se nad východní Evropou ustálí na delší období tlaková výše, která přinese malou oblačnost a vysoké teploty. Na delší ustálení počasí to letos nevypadá ani ve druhé polovině července – na vlnu tropů můžeme zapomenout. Převládat bude polojasno až oblačno, občas déšť nebo přeháňky a místy bouřky. Odpolední teploty ale budou na koupání – v odpoledních maximech nejčastěji naměříme letní hodnoty, tj. 24 až 29 °C. Letošní červenec tak bude připomínat rok 2005 nebo 2011.

Fotogalerie
62 fotografií