Výstraha před bouřkami trvá, na Plzeňsku navíc meteorologové varují pře rozvodněním řek. „Také během středy se na našem území budou místy vyskytovat bouřky, ojediněle i silné – doprovázené srážkovými úhrny kolem 30 mm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti 70 km/h. Po ránu jsou pozorovány zejména na Vysočině. Ojedinělé bouřky očekáváme nejméně do konce týdne,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Výstraha před bouřkami se týkala hlavně Moravy a Slezska. Kvůli předchozím dešťům ale na západě a jihu Čech mohou stoupat hladiny řek na úroveň prvního, místy i druhého povodňového stupně.

Bouřit bude i v noci

Varování před velmi silnými bouřkami platí do čtvrtečních 02:00 pro celý Olomoucký, Moravskolezský a Zlínský kraj spolu s okresy na východě Jihomoravského kraje. Napršet tam může kolem 50 litrů vody na metr čtvereční a meteorologové varují také před kroupami a nárazy větru o rychlosti zhruba 90 kilometrů v hodině.

Vichr strhl střechu ubytovny ve Zlíně

Ve Zlínském kraji zasáhly bouřky hlavně Vsetínsko, kde hasiči od 18:00 zaznamenali více než 20 výjezdů. Silný vítr strhl vpodvečer střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

„Nejhůře však dopadla střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí na ulici Kouty, kterou silný vítr strhl. Na místo vyjeli místní profesionální hasiči s výškovou technikou. Pomocí ní se dostali do prostoru střechy, kde na velké části chyběla krytina. Padající střecha poškodila i štít domu, který hasiči částečně strhli,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Moravskoslezský kraj: 140 událostí

Hasiči v Moravskoslezském kraji měli nahlášeno zhruba 140 událostí. „Aktuálně řešíme 70 událostí, dalších 70 přijde na řadu co nejdříve po nich. Většinou jde o odstraňování polámaných větví nebo vyvrácených stromů a samozřejmě čerpání vody ze sklepů, plus čištění komunikací nebo kanálových vpustí. Převažují ale stromy, těch je zatím 107 událostí,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Bouřky se podle něj prohnaly hlavně Opavskem a Ostravskem, kde je nahlášeno dohromady asi sedm desítek událostí. Žádná z nich ale není evidovaná jako mimořádná. „Dobrovolné jednotky to většinou zvládají. Profesionální hasiči jsou samozřejmě venku také, ale prioritně na těchto událostech pracují dobrovolní hasiči,“ řekl mluvčí.

Jihočeský kraj: Očerpávání vody a opět stromy

Hasiči ve středu večer v jižních Čechách měli kvůli bouři a deštivému počasí asi 80 zásahů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy, desetkrát odčerpávali vodu. Nejvíc výjezdů měli v okresech Písek, Tábor a Jindřichův Hradec. ČTK to dnes řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Při většině zásahů odklízeli hasiči popadané stromy. „Nemám informaci, že by byl někdo zraněný. Zásahy byly na severu našeho kraje, Písecko, Táborsko nejvíc, Českobudějovicko a Českokrumlovsko minimálně. V tuto chvíli se situace již uklidňuje,“ řekla mluvčí.

Úterní bouřky doprovodily lijáky. Zatopená i část D1

Českem se během úterního večera a první poloviny noci na středu v západní polovině území přehnaly i extrémně silné bouřky – doprovázené byly přívalovým deštěm. V extrémních bouřkách za 2 hodiny napršelo skoro tolik vody jako je červencový normál. Bouřky doprovázely kroupy ojediněle i o velikosti čtyř centimetrů a také 33 tisíc blesků.

„Nejvyšší srážkové úhrny hlásilo Ústecko. Na Lounsku - na stanici Hřivice spadlo 75 mm (za dvě hodin) a v Žatci 58 mm a hned za ním Karlovarsko – Měděnec 55 mm, Aš 45 mm. Přitom červencový měsíční srážkový normál je 79 mm, řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. Vzhledem k vydatným srážkám a nasycenosti půdy vodou, docházelo k vzestupům hladin řek „Ve středu ráno byl na Karlovarsku 1. SPA na Střele v Čichořicích a Odravě v Jesenice,“ uvedla meteoroložka Honsová.

Potíže byly na dálnici D1, kterou na 9. kilometru zaplavila voda. Problémy se projevily rovněž na desítkách železničních tratí, které zalokovaly popadané stromy.

 Ve středních Čechách měli hasiči 259 výjezdů, nejčasteji šlo právě o čerpání vody a popadané stromy. Hasiči v Ústeckém kraji měli kvůli bouřce přes 200 zásahů. Většinou vyjížděli k popadaným stromům a větvím. V obci Kytlice evakuovali 66 lidí z dětského tábora. V terénu v souvislosti s odstraňováním následků bouřky už nyní zůstává jen několik hasičů. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus.

Evakuace dětského tábora Kytlice. (13.7.2021)
Autor: Facebook Hasiči Kytlice

Do Kytlice vyjížděli hasiči kolem 22:30. „Z preventivních důvodů jsme odvezli všechny účastníky tábora do místní požární zbrojnice. Po vyhodnocení situace se kolem jedné hodiny mohli všichni vrátit zpět,“ uvedl Pelikus. Starostka obce Monika Hladíková ČTK řekla, že kromě evakuace žádné mimořádné události hlášeny nejsou. „Byla to velmi silná bouřka jako jinde, ale žádné škody nemáme,“ uvedla.

Evakuované děti

Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku. „Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spoustu vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Bouřky zasáhly téměř celý kraj, škody způsobily v okrese Karlovy Vary. Podle Kasala byla situace nejhorší asi v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. Na Ašsku odčerpávali vodu ze sklepů.

V Praze hasiči první případ zaznamenali minutu před 21:00, šlo o nalomenou větev v Michli. Do 23:00 zasahovali u 20 případů spojených s bouřkami a deštěm. „Nyní můžeme doufat v relativně klidnou noc,“ uvedli na twitteru.

Bouřka zkomplikovala také dopravu v Praze a přilehlém Středočeském kraji. Podle Pražské integrované dopravy kromě přerušeného provozu vlaků se s problémy potýkala i autobusová přeprava. Kvůli spadlým stromů ve Strašíně u Říčan nejezdila linka 428, v obci Mšec na Rakovnicku pak uvízl autobus linky 580. Zatopený byl také podjezd v Praze na Černém Mostě, kvůli čemuž se zpožďovaly autobusy na příjezdu a posléze i na odjezdu.

Video
Video se připravuje ...

Červencová bouřka v Praze (13. 7. 2021) CNC/Václav Burian

Fotogalerie
49 fotografií