Před 17:00 přešel bouřkový pás na jih Čech, na Šumavě a v Novohradských horách napršelo během chvíle až 40 milimetrů srážek. Bouře se posouvají dál jihem Čech a také směrem na Vysočinu.

„V jižních Čechách a západní části Vysočiny se vyskytují velmi silné bouřky jen zvolna postupující. Doprovázené jsou přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm za 30 min, v delším časovém období kolem 60 až 80 mm. Vzhledem k vysokému nasycení půdy je zde riziko lokálního zatopení,“ varují meteorologové.

Aktuálně hrozí nebezpečí zde: Středočeský kraj (Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Milevsko, Soběslav, Tábor, Týn nad Vltavou), Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Jihlava, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč).

Jihočeští hasiči měli večer kvůli bouři a dešti několik desítek zásahů. Ve většině případů čerpali vodu a odstraňovali popadané stromy. „Odhadem to byly vyšší desítky zásahů, především čerpání vody a odstraňování spadlých stromů. Nejvíc bylo zasažené Táborsko a Českokrumlovsko,“ řekl operační důstojník. 

Napilno mají hasiči na jižní Moravě.

Původně ČHMÚ předpokládal, že dnes v bouřkách naprší nejvýše 50 milimetrů srážek, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Dnes ale výstrahu zpřísnil. V celé zemi hrozí od dnešních 15:00 do pondělních 03:00 přívalové deště s až 60 milimetry srážek, a v části Jihočeského a Jihomoravské kraje a Vysočiny dokonce až 80 milimetry. Ve zmíněných regionech na jihu se může objevit i silnější vítr - o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, zatímco ve zbytku republiky bude mít zřejmě rychlost do 70 kilometrů za hodinu.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V celém Česku se při bouřkách mohou vyskytnout i kroupy a blesky. Lidé by si měli podle meteorologů dát pozor na zaplavení sklepů či podjezdů, podemletí silnic a na pády větví a stromů.

Další silné bouřky s krupobitím se mohou objevit v celém Česku také od pondělních 12:00 do úterních 03:00. Zvláště silné budou opět na jihu země, kde může spadnout až 50 milimetrů srážek a vítr bude mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

Na většině území hrozí od dnešního večera až do úterního poledne kvůli opakujícím se bouřkám záplavy. Výjimkou jsou jen kraje na východě země - většina Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, část Olomouckého a celý Zlínský kraj. Největší nebezpečí záplav bude v Plzeňském kraji, kde mohou hladiny řek vystoupat v noci na pondělí a v pondělí ráno na druhý i třetí stupeň povodňové aktivity ze tří. V ostatních regionech se mohou řeky podle ČHMÚ dostat na nejnižší, první stupeň, i když nelze vyloučit i nárůst hladin na druhý.

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek HZS Ústeckého kraje

Fotogalerie
75 fotografií