Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Úder výboje může být smrtící: 7 rad, jak se chovat během bouřky

/
  • (ilustrační foto) Počasí blázní! Bouřka v lednu!
    4. srpna 2021 ● 05:00

    Léto je čas prázdnin a dovolených, ale i časem bouřek, které nás mohou na výletech překvapit. A není to nic příjemného. Víte, jak se správně v bouřce chovat? Tyhle rady si zapamatujte.

  • 1.

    Počítejte, jak je daleko

    Bouřky jsou nejnebezpečnější zhruba do vzdálenosti 3 kilometrů. Že je tak blízko, poznáte podle toho, že mezi zábleskem blesku a hromem uplyne zhruba 9 sekund a méně. V bezpečí byste měli být ve chvíli, kdy je 10 km vzdálená, tedy 30 sekund mezi bleskem a hromem.

  • 2.

    Najděte si úkryt

    Při bouřce vás ohrožují nejen blesky, ale i prudký déšť a silný vítr. Schovávejte se proto nejlépe v pevných vyšších budovách s bleskosvodem, v přírodě pak v hustém lese či háji nebo v úzkém údolí. Skvělým místem pro přečkání bouřky je i osobní vozidlo. Naopak se nedoporučuje hledat úkryt pod skalními převisy, pod osamělými stromy nebo na kraji lesa.

  • 3.

    V nouzi si dřepněte

    Pokud nenajdete úkryt a bouřka vás uvězní na planině, je nejlepší přechod bouřky přečkat v podřepu, s nohama a rukama u sebe. Nelehejte si, snažte se dotýkat země, co nejmenší plochou je to možné.

  • 4.

    Pozor na kovy a elektroniku

    Kovy mohou blesky přitahovat. Proto je za bouřky nepřenášejte, ani se nedržte kovových konstrukcí. A platí to i pro deštníky s kovovou konstrukcí. Podle hasičů není v bouřce bezpečné ani telefonování nebo práce s elektronickými a plynovými spotřebiči. Nedoporučuje se ani utíkat.

  • 5.

    Dál od řek a rybníků

    Snažte se zdržovat dál od vody. Rozhodně se v bouřce nekoupejte, úkryt zvolte raději dál od řek a nezdržujte se ani na podmáčené půdě. I ta může vést elektrický náboj na velkou vzdálenost.

  • 6.

    Doma se nekoupejte

    Na vodu si při bouřce dejte pozor i v interiéru. Když bouřka řádí přímo nad domem, neperte prádlo, nenapouštějte vanu, nesprchujte se a nemyjte nádobí. Voda je skvělý vodič a úder blesku nedaleko domu by skrz proud vody mohl proniknout i do domu.

  • 7.

    Pozor i na vlhký beton

    Přestože to není moc pravděpodobné, může být za bouřky nebezpečný i vlhký beton. Díky železu používanému ke zpevnění betonu může betonová plocha lépe vodit. Obzvlášť, je-li mokrá. V paneláku s bleskosvodem vám samozřejmě nic nehrozí, ale pod betonovou rampou se v bouřce raději neschovávejte a neopírejte se o betonové zdi.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy