V pátek bude přes Česko přecházet slábnoucí studená fronta. Tu bude postupně střídat oblast výběžku vyššího tlaku vzduchu. Nejvíce oblačnosti tak očekáváme hned zpočátku dne - to bude převládat oblačno až zataženo, ojediněle s přeháňkami. Odpoledne a večer bude docházet k protrhávání oblačnosti na polojasno nebo jasno.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 16 až 20 °C. Pátek bude větrný - foukat bude čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti s nárazy až 45 km/h.

Víkend nebude mít chybu

O víkendu budou teploty atakovat letní hranici 25 °C. Po výrazně teplotně podprůměrných dnech v první polovině tohoto týdne nás čeká návrat letních teplot. Po rozplynutí ranních mlh a nízké oblačnosti bude víkend slunečný - jasný až polojasný.

V sobotu bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Odpolední teploty vystoupí na 20 až 24 °C. Vítr bude vát slabý proměnlivý o rychlosti do 15 km/h.

Neděle bude psát podobný scénář - bude jasno nebo polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty klesnou na 11 až 7 °C. Odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Vítr bude vát slabý proměnlivý o rychlosti do 15 km/h.

Na sv. Václava bude nejtepleji od roku 2016

Od pondělí počasí u nás začne ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu - bude docházet k přibývání oblačnosti a místy musíme počítat s přeháňkami nebo deštěm. Odpolední teploty ale budou zůstávat relativně vysoko.

V pondělí bude polojasno až oblačno, během dne přechodně až zataženo a místy přeháňky nebo déšť. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Také úterý bude psát podobný scénář - bude polojasno až oblačno, přechodně až zataženo a místy přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 13 až 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Výraznější změna v počasí nás nečeká do konce pracovního týdne.

Nad Evropu se dostává prach ze Sahary, nad Česko dorazí v neděli

S jižním prouděním se nad starým kontinent opět dostává prach ze Sahary. Výstupné proudy nad Saharou vynesly prachové částice do vyšších vrstev atmosféry a oblaka prachových částic z Alžírska se nad Česko dostanou v neděli a vydrží do úterý.

Kromě zakalení oblohy, přináší prachové částice v ovzduší intenzivně barevné soumrakové jevy zabarvené do oranžova a do červena. Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se k nám dostává ve vyšších vrstvách atmosféry relativně často (i několikrát do roka – letošní únor a oranžový sníh, duben 2009, duben 2019, duben 2020, květen 2020, červen 2020).

Do Česka se může dostat i prach z Ukrajiny jako například 24. března 2007. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu.

Letos v červnu se prach ze Sahary dostal i na Floridu. Silná prachová bouře nad Saharou vynesla části prachu do vyšších vrstev atmosféry a velký saharský oblak – saharská vzdušná vrstva, se přes Atlantik dostal na Floridu. Prach ze Sahary se nad Atlantik dostává relativně často – v období hurikánové sezóny může zabránit vzniku tropických bouří svým suchým vzduchem. 

Lidé narození na podzim se dožívají nejčastěji 100 let

Jedna studie uvádí, že u dětí narozených v podzimních měsících je větší pravděpodobnost, že se dožijí sta, než u dětí narozených po zbytek roku.

Naopak, pokud těhotenství probíhá na podzim, kdy převládají zhoršené rozptylové podmínky, mají tito lidé nižší IQ.

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek. HZS Ústeckého kraje

Fotogalerie
38 fotografií